Premierul Ucrainei a demisionat; Cu cine vrea să-l înlocuiască Zelenski

Autor: , in Externe / 29 februarie, 2020, 11:58

Prim-ministrul ucrainean Oleski Honcharuk a demisionat după ce au apărut mai multe informaţii că preşedintele Volodimir Zelenski are în vedere remanierea Guvernului, informează Reuters care citează presa locală.

Honcharuk era pe punctul de a renunţa la funcţie, au declarat surse pentru Reuters, însă nu au fost oferite mai multe detalii. În plus, nu au fost făcute comentarii de nicio parte.

Zelenski a convocat Parlamentul pentru o reuniune specială miercuri, scrie News.ro.

Preşedintele în vârstă de 42 de ani, care a promis în campanie că va pune capăt conflictului din regiunea Donbas şi că va combate corupţia, este încă politicianul preferat de electorat. Datele unui sondaj de luna aceasta arată că 51% dintre ucrainieni l-ar vota din nou, o scădere cu peste 25% faţă de septembrie 2019.

În prezent, Ucraina încearcă să obţină un împrumut de mai multe miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, iar remanierea Guvernului ar putea afecta progresul în acest sens.

Săptămâna trecută, Honcharuk a negat că a demisionat sau că a discutat cu Zelenski despre plecarea lui din fruntea Executivului, însă funcţia pe care a preluat-o în august 2019 este în vizorul preşedintelui după ce, în ianuarie, o înregistrare în care prim-ministrul îl ironiza pe Zelenski a apărut în spaţiul public.

Miercuri, Zelenski a recunoscut că s-a întâlnit cu mai multe persoane privind postul de prim-ministru, între care şi Serhi Tihipko, om de afaceri şi politician despre care presa locală scrie că va fi propus să îl înlocuiască pe Honcharuk. Tihipko a fost și guvernator al Băncii Naționale și a ocupat mai multe funcții în Guvern de-a lungul timpului.

Până la o viitoare numire, viceprim-ministrul Denys Shmygal ar putea conduce interimar Guvernul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X