Protest cu caracter permanent „STOP Dodon”: Veteran: „Să nu-mi spună el cine a oprit vărsarea de sânge de pe Nistru”

Autor: , in Actualitate / Social / 1 martie, 2020, 15:41

Reprezentanții Mișcării politice UNIREA au organizat o acțiune de protest, în contextul zilei de 2 martie, ziua națională de comemorare a eroilor din răzoiul de la Nistru.

Cei din Mișcarea politică UNIREA au organizat o manifestație, la care oamenii au comentat evenimentele produse în 1992 și nemijlocit acțiunile guvernării din ultima perioadă.

Liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, a ținut să condamne declarațiile ministrului de Externe, Aureliu Ciocoiu, care a declarat anterior că armata rusă a venit să oprească vărsările de sânge de la Nistru.

„În 1992 oamenii noștri au mers să apere libertatea noastră, pentru că în lipsa libertății nu poți să creezi un mediu în care poți fi fericit. Din păcate, mulți însă sunt subjugați de propaganda pe care o proba Federația Rusă în Republica Moldova și cei care servească în mod special acestei țări. Este o trădare să spui că ai fraternizat cu Federația Rusă, să spui că rușii au venit să te salveze, să spui că ei au oprit versurile de sânge când toate datele și materialele factologice demonstrează contrariul. Este un sacrilegiu în memoria celor care și-au dat viața în 1992, precum și a celor care, ulterior, au fost răniți și au dus o viață foarte complicată”, a spus Munteanu.

Sub forma microfonului liber, oamenii au povestit cele întâmplate în 1992.

„Noi am văzut ce arme utilizau rușii și cum erau îmbrăcați și nu trebuie să-mi spună mie Dodon cine a oprit acea vărsare de sânge de pe Nistru. El trebuie să spună tuturor cine a pornit acel război, cine a împușcat în apărătorii neamului nostru, din ce cauză unii dintre cei care au luptat pentru independența Republicii Moldova au fost aduși la baștină în sicrie”, a spus un bărbat.

„Astăzi ne consolidăm puterile pentru a ne elibera de sub cotropirea imperiului rus, care nu a mai plecat de pe aceste pământuri. Și astăzi împreună cu mercenarii lor veniți de la Moscova ei colaborează și ne paște un pericol de recotropire a Basarabiei. Oamenii noștri de valoare în 1990 au făcut legi pentru a pleca spre România și Europa, dar astăzi cei plătiți cu bani tot din miliardele furate vin și fac mitinguri ca să vină Putin să ne facă pace”, a spus un alt bărbat.

Amintim că, liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu, i-a solicitat președintelui Igor Dodon să ceară Federației Ruse să-și retragă armata din stânga Nistrului. Adresarea vine în contextul împlinirii a 28 de ani de la începutul războiului de pe Nistru din 2 martie 1992 și a ședinței de luni dintre președintele Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu și speakerul Zinaida Greceanîi.

Candu le-a cerut celor trei ca mâine să se discute despre urmările acelui conflict de pe Nistru, să găsească soluții suplimentare pentru a proteja și mai mult veteranii de război și rudele acestora.

„Președintele țării este și garantul suveranității, independenței și integrității teritoriale și ar fi foarte bine ca mâine, la acea ședință, să se discute despre urmările acelui conflict de pe Nistru, să găsească soluții suplimentare pentru a proteja și mai mult veteranii de război și rudele acestora. Și ar fi foarte bine, prin determinare, să iasă președintele Republicii Moldova și să solicite Federației Ruse să își retragă armata care este staționată ilegal. Autoritățile Republicii Moldova au făcut nenumărate încercări și cu determinare au cerut Federației Ruse, în anii precedenți, ca armata să fie retrasă. Ar fi bine ca și președintele Igor Dodon să repete, cu determinare, această solicitare adresată Federației Ruse”, mai spune Andrian Candu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *