(VIDEO) „Lucrurile sunt evidente”. Raportul Curții de Conturi privind executarea contractului de concesionare a aeroportului, audiat în Parlament
„Lucrurile sunt foarte evidente. Acest contract de concesionare este în detrimentul interesului public”. Afirmația îi aparține președintelui Comisiei parlamentare de control a finanțelor publice, Igor Munteanu, după ce comisia a audiat raportului auditului conformității încheierii și executării contractului pentru concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).
Potrivit lui Munteanu, contractul a fost fraudat din prima clipă, atunci când o companie a fost favorizată în detrimentul altora, când concursul s-a făcut închis, contrar legii.
„Că arată bine parcarea și alte chestii e una, dar procesul a fost ruinat din start datorită preferințelor care s-au acordat unei singure companii care nu avea nicio calificare pentru asta și acest lucru este izbitor de clar pentru toată lumea, inclusiv pentru majoritatea parlamentară actuală”, a declarat deputatul PPDA.
Concluziile Curții de Conturi
Potrivit raportului realizat de Curtea de Conturi, rezultatele auditului conformității încheierii și executării prevederilor contractului de parteneriat public-privat (PPP) pentru concesionarea activelor Î.S. AIC indică asupra nerespectării principiilor de bază aplicate în relațiile de PPP privind proporționalitatea, asigurarea concurenței, imparțialitatea și transparența, precum și asupra nerespectării principiilor de administrare a proprietăţii publice – eficienţa, legalitatea şi transparenţa.
Decizia de inițiere a concesionării activelor AIC a fost aprobată în condițiile când pentru dezvoltarea aeroportului în prima etapă a Master Planului exista finanțarea necesară din parte a BERD și BEI, precum și profit din activitatea desfășurată.
Potrivit informațiilor Curții de Conturi, activitatea comisiei de monitorizare a contractului de concesiune a fost superficială și ineficientă, fiind admisă efectuarea investițiilor în modernizarea infrastructurii AIC doar din contul veniturilor operaționale ale AIC. Ca urmare, nu a fost realizat scopul în sine de transmitere în concesiune a activelor Î.S. AIC – prin atragerea investiţiilor majore.
Mai mult, veniturile operaționale ale Aeroportului Internațional Chișinău au fost folosite pentru acordarea unor împrumuturi cu condiții favorabile, finanțarea unor activități incerte ale entităților afiliate, ceea ce a determinat sustragerea de la activitatea de bază a mijloacelor în sumă de circa 1,58 miliarde de lei.
În același timp, condițiile tehnice de investiție în infrastructura AIC stabilite pentru prima etapă nu au fost îndeplinite în totalitate.
De asemenea, există riscul neasigurării investițiilor necesare nici pentru etapele următoare.
Selectarea partenerului privat și atribuirea contractului de concesiune s-au efectuat fără a se respecta criteriile de selectare înaintate, ca rezultat fiind ales ca partener privat o companie care nu avea capacitatea necesară pentru a finanța investițiile în infrastructura aeroportuară a AIC, iar contractul a fost semnat cu o altă entitate decât cea care a câștigat concursul.
„Deși introducerea taxei de modernizare a fost motivată prin prevederile Politicii ICAO privind tarifele aeroportuare şi ale articolului 13 al Legii aviației civile, la aplicarea, încasarea și utilizarea acesteia (1221,06 milioane delei) de către gestionarul AIC nu au fost respectate condițiile înaintate de ICAO, iar în lege nu existau prevederi exprese pentru introducerea acestei taxe”, se mai arată în concluziile raportului de audit.
Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, informațiile prezentate în raportul Curții de Conturi arată „o încercare de a prelua abuziv un bun al statului”.
„Aceste audieri au și semnificația de a transmite tuturor instituțiilor de stat că nimeni și nimic nu trebuie să uite de încălcările care s-au făcut în beneficiul cuiva și toate instituțiile trebuie să învețe niște lecții. Ministerele trebuie să înțeleagă că atunci când deleghezi o persoană care reprezintă Ministerul într-o comisie de cocurs, de monitorizare, el trebuie să-și facă lucrul de monitorizare cum se face după standardele internaționale. Aeroportul e cel mai important bun al statului și cetățenilor. Când apar tot felul de aventurieri care încearcă să-și bage acțiuniel unei companii din Cipru în buzunar, e o mare problemă de securitate națională. De la asta noi pornim și e modul în care privim lucrurile în privința concesionărilor care se întâmplă în R. Moldova”, a mai spus Igor Munteanu.
Raportul Curții de Conturi a fost remis mai multor autorități, inclusiv organe de drept și de control.
Amintim că în octombrie 2019, Comisia parlamentară de anchetă privind concesionarea Aeroportului a concluzionat că procesul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău s-a realizat cu încălcarea prevederilor legislației, iar contractul prin care Avia-Invest a intrat în posesia acestuia trebuie reziliat. Comisia de anchetă a considerat că actualul contract de concesiune este „ilicit”, urmând a fi constatată nulitatea sa absolută de către instanța de judecată.
Comentarii