Ministrul Economiei: Dacă partea română este gata, de mâine putem începe lucrul la Autostrada Unirii

Autor: , in Politic / 4 martie, 2020, 13:53

Anatol Usatîi a declarat că lucrările la drumul de acces pe teritoriul Republicii Moldova a proiectului Autostrăzii Unirea, care ar urma să fie construită pe teritoriul României și R. Moldova, ar putea începe chiar mâine, dacă partea română va contrui drumul de acces și podul peste râul Prut.

Declaraţia a fost făcută la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului Economiei şi Infrastructurii, a fost modificat proiectul de ocolire a localităţii Ungheni şi de construire a unui sens giratoriu.

„Am făcut dosarul cadastral. Deja am alocat trenurile necesare pentru a construi drum de legătură la acest pod. Asta este partea noastră. Noi conectăm şi fără intrare în oraşul Ungheni, mergem pe drumul la care sperăm să fie finalizată reabilitarea”, a declarat Anatol Usatîi.

Potrivit lui Usatîi, Ministerul Economiei a avut mai multe discuţii cu grupul de iniţiativă „Moldova vrea autostradă”. „Au fost discutate mai multe opţiuni. Am discutat deja şi cu Banca Mondială să ne asiste cu elaborarea strategiei de mobilitate. Trebuie să ţinem cont de faptul că noi nu am găsit bani”, a spus demnitarul, menționând importanța ca acest proiect să fie unul fezabil.

Totodată, Usatîi a afirmat că doar studiul de fezabilitate în acest caz va dura minim un an.

Potrivit lui, dacă se va construieşte podul pe partea română, Republica Moldova va face acest lucru în maxim un an. „Proiectul tehnic este gata, terenul este gata de răscumpărat, a mai spus oficialul. „Așteptăm linia verde”, a conchis el.

Acum o lună Guvernul României a publicat o hartă cu autostrăzile care vor exista în România în anul 2030, iar aceasta include trei autostrăzi care vor străbate și Moldova, inclusiv una care va ajunge până la Prut.

În septembrie 2019, fostul ministru de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat că în circa doi ani Republica Moldova ar putea fi legată de România prin Autostrada Unirii. Popescu a menționat că urmează să fie construit un pod între Ungheni (R. Moldova) și localitatea cu același nume din România.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X