Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, anunță că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea a patru persoane din actuala și fosta conducere a Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este vorba de Dorin Drăguțanu, Emma Tăbârță, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

După ședința de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor, procurorul general a anunțat că a permis accesul pentru audiere și reținere a unor persoane din conducerea BNM, însă nu știe dacă până la moment au fost operate rețineri.

„Întrebările cu privire la rețineri trebuie adresate procurorului care gestionează dosarul. Eu nu știu cine a fost reținut până acum sau dacă a fost cineva reținut. Dimineață eu am dat accesul pentru audiere și reținere a oamenilor din conducerea BNM. Este vorba de Emma Tăbârță, Ion Sturzu, Aureliu Cincilei și Dorin Drăguțanu. Aceste acțiuni au fost demult pregătite și chiar pentru mine este o mirare că aseară au fost făcute niște declarații cu privire la acest subiect”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Procurorul a mai declarat că Procuratura este sigură de implicarea Băncii Naționale în furtul miliardului de dolari.

„Suntem sigură că BNM a fost instituția care nemijlocit a fost implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”, a mai declarat Stoianoglo.

Cât privește potențiale acțiuni în privința lui Andrian Candu sau Iurie Leancă, șeful Procuraturii Generale a punctat că „deocamdată nu am pregăti nicio acțiune”.

Amintim că Dorin Drăguțanu a deținut funcția de guvernator al BNM în perioada noiembrie 2009 – aprilie 2016, iar Emma Tăbârță a deținut funcția de viceguvernatoare a Băncii Naționale.

Anchetați sunt și actualii viceguvernatori Aureliu Cincilei și Ion Sturzu. Cincilei este soțul deputatei PDM, Ruxanda Glavan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here