Autoritățile sabotează activitatea elitei intelectuale. Platforma DA se solidarizează cu academicienii

Autor: , in Politic / 6 martie, 2020, 17:25

Platforma Demnitate și Adevăr se solidarizează cu Organizația Sindicală a Institutului de Istorie și condamnă acțiunile Guvernului, a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care spun că sunt „orientate împotriva angajaților Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei”.

„Abuzurile autorităților la adresa Institutului de Istorie sunt parte a politicii antinaționale a noii guvernări PSRM-PD și urmăresc eliminarea elementului românesc din viața culturală, științifică și religioasă a Republicii Moldova. Jumătate din angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, vor fi disponibilizați în rezultatul desfășurării unui pretins concurs al proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul Programului de Stat pentru anii 2020-2023”, spun reprezentanții Platformei DA.

În opinia acestora, este inadmisibil ca autoritățile să-i lipsească abuziv de finanțare pe angajații din domeniul de cercetare a istoriei contemporane și a filosofiei, pe oameni de știință valoroși, care au demonstrat performanță de-a lungul activității lor.

„În loc să susțină activitatea oamenilor de știință, care activează în condiții grele, autoritățile recurg la acțiuni de sabotare a activității elitei intelectuale a Republicii Moldova”, mai spun reprezentanții Platformei DA.

Citește și: „Dodon, Chicu și Popovici încearcă să schimbe istoria”. Țîcu se solidarizează cu academicienii (VIDEO)

În context, cei din Platformă cer îndeplinirea solicitărilor înaintate de către organizația sindicală a Institutului prin revizuirea modalității de finanțare a domeniului de cercetare și inovare, în conformitate cu bunele practici în domeniu, și asigurarea drepturilor de muncă și sociale garantate de stat angajaților instituției.

Amintim că, prim-ministrul, Ion Chicu, a anunțat că nu este dispus ca banii statului să fie cheltuiți pentru pseudo-cercetătători, înrolați în proiecte politice.

Citește și: Chicu comentează protestele academicienilor: Nu irosim banii cu ei

Pe de altă parte, cercetătorii au constituit un comitet de grevă și planifică să organizeze un nou protest marți, 10 martie, în Piața Marii Adunării Naționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *