„Dodon, Chicu și Popovici încearcă să schimbe istoria”. Țîcu se solidarizează cu academicienii (VIDEO)

Autor: , in Politic / 6 martie, 2020, 14:16

Deputatul Octavian Țîcu anunță că se solidarizează cu reprezentanții comunității academice și intelectuale a Republicii Moldova, care, în opinia sa, trec printr-un moment extrem de dificil. Reacția depuatului Țîcu vine după ce Chicu nu s-a arătat impresionat de protestele mai multor cercetători de la institutele umaniste din țară, care acuză actualul Guvern că i-a lipsit de finanțare. Într-o postare pe Facebook, șeful Executivului a anunțat că nu are de gând să „irosească” banii cu ei.

Octavian Țîcu anunță că cercetătorii nu și-au mai primit salariile deja de aproape două luni.

„Mă solidarizez cu reprezentanții comunității academice și intelectuale a Republicii Moldova, care trece printr-un moment extrem de dificil al existenței. Practic, Guvernul Dodon, prin interpușii Chicu și Popovici, au procedat la cel de-al treilea asalt asupra științei istorice din Republica Moldova. Au găsit un instrument mai neordinar de a decapita istoria din Republica Moldova: concursurile la proiectele depuse la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. De aproape 2 luni, cercetătorii de la Institutul de Istorie a Academiei de Științe, recent transferați la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, nu și-au mai primit salariile din considerentul că proiectele care au fost depuse nu au fost acceptate. Notele și punctajul care a fost dat acestor proiecte a fost unul tendențios”, a declarat deputatul, în cadrul unei conferințe de presă.

În opinia lui Țîcu nu este posibil ca un premier să contesteze un discurs istoric.

„De obicei, se găsește un expert care dă o notă minimă și asta a dus la faptul că, aproape în totalitate, cu excepția unui singur proiect. Toți cercetătorii din subordinea Ministeruluii au fost practic indisponibilizați. Este o încercare repetată a Guvernărilor de stânga neocomuniste de a distruge știința istorică și de a aplica o lovitură mediului academic și intelectual. Istoricii au fost în prima linie a luptei pentru independența Republicii Moldova. Declarația de Independență stipulează clar mesajul românesc al discursului istoric care nu poate fi contestat de nicio guvernare, cu atât mai puțin de premierul Chicu”, și-a exprimat opinia Țîcu.

În acest context, deputatul îi cere premierului să își ceară scuze față de cercetători.

„Guvernarea Dodon, prin mimarea concursurilor, de fapt, încearcă anihilarea completă a științei istoriei. Îi cer să-și ceară scuze publice, pentru că nu este de competența unui prim-ministru să aprecieze care ramuri ale științei sunt prioritare și care sunt secundare. Cercetarea nu este întotdeauna una care trebuie să aducă bani. Cercetarea are menirea construcției unei societăți din punct de vedere intelectual, să fortifice fundamentale spirituale ale societății. Statul trebuie să răspundă adecvat acestor cerințe. Este o situație jalnică în care a ajuns știința din R. Moldova datorită gestului Partidului Democrat de a trece institutele de cercetare ale AȘM în subordinea MECC, o structură profund politizată care la ora actuală și-a arătat instrumentele când e vorba să anihileze o comunitate indezirabilă de intelectuali, care încearcă să supraviețuiască (…)Asistăm la o tentativă de rescriere a istoriei (…)”, a punctat deputatul Țîcu.

Amintim că, la rândul său, prim-ministrul, Ion Chicu, a anunțat că nu este dispus ca banii statului să fie cheltuiți pentru pseudo-cercetătători, înrolați în proiecte politice.

Citește și: Chicu comentează protestele academicienilor: Nu irosim banii cu ei

Pe de altă parte, cercetătorii au constituit un comitet de grevă și planifică să organizeze un nou protest marți, 10 martie, în Piața Marii Adunării Naționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X