Reacții după ce Procuratura a dispus neînceperea urmăririi penale privind finanțarea PSRM. Năstase va contesta decizia

Autor: , in Politic / 6 martie, 2020, 19:18

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care anterior a cerut anularea primei ordonanțe prin care a fost refuzată începerea urmăririi penale în cazul finanțării PSRM, susține că va contesta hotărârea de astăzi privind neînceperea urmării penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a socialiștilor, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.

„Din punctul meu de vedere este o decizie criminală, deoarece la baza ei, într-o perioadă atât de scurtă de timp, sunt sigur că au fost niște lucruri unilaterale și care nu reflectă pe deplin starea de lucru. Această ordinată va fi contestată. O voi contesta în strictă concordanță cu legislația națională. Iar dacă și procurorul ierarhic superior va decide să o mențină această decizie vom merge în instanța de judecată. Vom merge până în pânzele albe pentru ca Dodon și PSRM să fie anchetați și sancționați pentru finanțări ilegale din afara țării”, a declarat Andrei Năstase.

Și deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, a criticat decizia Procuraturii Anticorupție, spunând că prin aceasta procurorul general, Alexandr Stoianoglo „îl răsplătește” pe Igor Dodon.

„Aflăm că Procuratura a decis acum seara neînceperea urmăririi penale în cazul finanțării ilegale a PSRM. Adică, cum se spune la noi, ”tăt normal și conform legislației”. Iată că ceea de ce ne-am temut cel mai mult s-a întâmplat – încet, dar sigur Alexandru Stoianoglo și-a dat arama pe față. Că este subordonat lui Igor Dodon. Acum e clar de ce a insistat Igor Dodon pe candidatura lui Stoianoglo chiar și cu prețul demiterii unui guvern reformator și credibil atât pe intern cât și pe extern?”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

„Am spus anterior că unica diferență dintre procuratura de pe timpul lui Stoianoglo și cea de pe timpul lui Harunjen este că primul își mai cere scuze din când în când de la oamenii pe care predecesorul său i-a hărțuit. Astăzi am mai aflat o diferență – pe timpul mandatului lui Harunjen în zilele de vineri seara se deschideau dosarele penale împotriva opoziției. Pe timpul lui Stoianoglo, vineri seara se închid dosarele penale împotriva puterii! În fond, tot acolo suntem”, se mai arată în mesajul deputatului Sergiu Litvinenco.

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.
Procuratura Anticorupție a prezentat trei argumente în baza cărora a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a Partidului Socialiștilor din Federația Rusă:

– rezultatele investigațiilor efectuate de Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care nu a identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid politic;

– raportul de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018, care arată că veniturile şi cheltuielile efectuate sunt clasificate corect şi lipsite de careva iregularități;

– rapoartele anuale, ridicate de la Comisia Electorală Centrală privind gestiunea financiară a partidului politic PSRM, rapoartele privind auditul partidului politic şi rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurentul electoral, în perioada 01.01.2018 – 01.05.2019.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, pe acest caz au fost audiate toate persoanele pretins a avea informații despre obiectul investigațiilor, faptul finanțării ilegale a partidului politic negăsindu-și confirmare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *