(VIDEO) „Opriți sexismul, ratificați Convenția de la Istanbul”. Marș cu tobe și felicitări de 8 martie aruncate în curtea Președinției

Autor: , in Politic / 8 martie, 2020, 15:37

De 8 martie, un grup de oameni au desfășurat un marș în centrul Chișinău, cerând autorităților să ratifice Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Manifestanții, echipați cu tobe și pancarte cu mesaje anti-discriminare și anti-sexism, au trecut și prin fața Președinției Republicii Moldova, acolo unde au aruncat în curtea instituției felicitări de 8 martie.

„Fă mâncare, spală vase, domnule Dodon! Strânge singur de pe masă, domnule Dodon!”, a fost una dintre scandările din fața Președinției.

8 legi de 8 martie

Participanții la marș au cerut reprezentaților și reprezentantelor Parlamentului, Președinției și Guvernului să renunțe la discursuri stereotipizate și gesturi deșarte și să demonstreze adevărata intenție de a promova egalitatea de gen în Republica Moldova prin adoptarea a opt legi în Legislativ.

La manifestație a participat și vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, care la ședința plenară a Legislativului din această săptămână i-a îndemnat pe deputați, fără succes, să participe la acțiunea de duminică.

„Observăm regretata tradiție a decidenților din Moldova de a felicita „sexul slab sau frumos”, fără a întreprinde acțiuni ferme pentru a avansa egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din țară. În această zi de importanță majoră, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) îndeamnă reprezentații și reprezentantele Parlamentului, Președinției și Guvernului Republicii Moldova să renunțe la discursuri stereotipizate și gesturi deșarte”, spune Alina Andronache, responsabila de PR a organizației CPD.

Citește și: (VIDEO) Dodon și „problemele nerezolvate”. Cum au ales primii oameni în stat să felicite femeile de 8 martie

Cotidianul.md precizează că importanța Convenției de la Istanbul constă în faptul că actul internațional ridică violența împotriva femeilor și violența domestică la rangul de încălcare a drepturilor omului și instituie mecanisme puternice pentru a combate aceste fenomene.

De la apariția sa în 2012, Convenția a fost semnată de 46 din 47 de state-membre ale Consiliului Europei (inclusiv Republica Moldova), iar 34 de țări au ratificat-o.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X