Duminică, 8 martie, Republica Moldova s-a trezit furioasă. Pe ecranele televiziunilor care activează duminica și pe absolut toate site-urile de știri cuvântul „iresponsabilitate” nu lipsea de pe burtiere sau din titluri. „O iresponsabilitate totală”, accentua Ion Chicu duminică dimineața, vorbind despre biata femeie infectată cu coronovarus, întoarsă din Italia cu o zi mai devreme, pe aeroportul din capitală.

Și Chicu, atunci când evoca „iresponsabilitatea totală”, nu se referea la el, la Guvernul pe care îl conduce și la autoritățile acestui stat. El nu le cerea socoteală (i)responsabililor care abia la 12 ore de la aterizarea femeii la Chișinău și-au da seama că a venit de la Milano și nu de la Bologna.

Cel ce ocupă funcția de premier nu le cerea socoteală nici celor care la aproape 24 de ore de la sosirea avionului nu identificaseră toate persoanele aflate în aeronavă în preajma pacientei. Și nici că i-au lăsat pe acei oameni să meargă acasă, fără a-i testa pe loc de coronavirus și a-i plasa în carantină. Și nu-și face mari probleme nici că măcar astăzi, la 48 de ore, nu au fost identificați toți pasagerii zborului…

Premierul lui Dodon nu a criticat nici felul în care a fost transportată bolnava de la Aeroport la Spitalul de Urgență, într-o ambulanță obișnuită, cu personal medical echipat necorespunzător. Și n-a văzut iresponsabilitate nici în faptul că la scurt timp a fost dusă deja la Spitalul Republican, deoarece nici la urgență și nici la Toma Ciorbă nu exista echipamentul necesar în astfel de cazuri.

Chicu nu și-a dat două palme peste față nici pentru că nu mai departe de o lună în urmă lua la mișto epidemia, acuzând conspirații globale și „panicarzii” care „provoacă isterie”, că prin acțiunile lor ar putea să afecteze tocmai și ditamai economia moldavă, care iaca-iaca duduia din taxele percepute de la simplii cetățeni și antreprenori. „Veniți acasă, moldoveni!”, le spuneau Chicu și Dodon cu îngâmfare cetățenilor noștri din Italia până acum o săptămână. În loc să le ceară, așa cum solicitau autoritățile altor state responsabile, să stea cât mai izolați, să nu umble prin gări și aeroporturi, autobuze și avioane, acolo unde pot infecta sau se pot infecta de la alții.

Și moldovenii au venit acasă. Iar când au depistat și o femeie cu coronavirus, au acuzat-o de „iresponsabilitate totală”, stigmatizând-o în fața unui întreg stat. Duminică, biata femeie se transformase într-un adevărat „dușman al națiunii”, în condițiile în care Chicu o acuzase că „a fugit din spital deși știa că e bolnavă de coronavirus” și a venit în Moldova. Și așa, din știri, a fost cunoscută această femeie de toată țara. Pentru că a fost citat ditamai premierul.

Abia mai târziu au apărut declarațiile fiului femeii, care a spus că, de fapt, aceasta stătuse două nopți în hotel înainte de a ajunge acasă și că nu știa că avea coronavirus.

Chiar e atât de simplu să fugi dintr-un spital italian, din izolare totală, tovarășe Chicu?

Dar ultimele detalii nu au mai contat. Pentru că toată lumea a stigmatizat femeia. Și situația ei ar putea deveni și mai tristă dacă focarul de coronavirus se va extinde, iar responsabilitatea va fi pasată pe seama „femeii care a fugit din spitalul din Italia”.

Lovitura de grație de la Dodon

Iar ca crima să devină completă, apare cel de-al doilea iresponsabil al statului, Igor Dodon, și divulgă identitatea femeii într-o conferință de presă. Nu știu dacă a fost doar tâmpenie crasă sau cinism nemărginit, pentru că numele doamnei este aproape similar cu cel al fostei șefe a Executivului, iar Dodon parcă a ținut să accentueze asta, dar o astfel de acțiune e o crimă. O crimă morală.

Pentru că după ce ați transformat-o într-o „total iresponsabilă”, ați făcut-o dușman al națiunii, îi puneți în cârcă o epidemie de care numai o minune ne poate păzi în condițiile actuale, voi veniți și-i mai divulgați și numele?!

În România sunt 15 cazuri confirmate deja și nici măcar presa de scandal nu a divulgat vreun nume, darămite vreun politician. Și acolo nu au ieșit nici președintele, nici premierul în exercițiu și nicio altă autoritate, să-i acuze pe acei oameni de „iresponsabilitate totală”, să mintă în legătură cu acțiunile lor și astfel să-i stigmatizeze.

În această zonă a Europei mentalitățile sunt așa cum sunt. Dar atunci când primii oameni în stat, premierul și președintele, se comportă într-un asemenea hal, ce așteptări mai poți avea de la simplii cetățeni?

Între timp, la ora scrierii acestor rânduri, în Italia s-a ajuns la aproape 6.500 de îmbolnăviri și 366 de decese. Doar duminică s-au mai îmbolnăvit 1.500 de oameni și au murit 133. Se întâmplă și din cauza că mulți cetățeni au ignorat solicitările autorităților, nu au păstrat carantina, nu s-au protejat, nu și-au luat măsuri minime de securitate.

Sper că gravitatea situației i-a convins și pe concetățenii noștri că „veniți acasă moldoveni” pe care le lansau până recent Dodon și Chicu, sunt declarații „total iresponsabile”. Astăzi tot ce trebuie să faceți este să respectați instrucțiunile autorităților țărilor în care vă aflați. Să evitați locurile publice, să vă spălați cât mai dese pe mâini, să nu vă atingeți fața, iar la primele semne de boală să vă adresați medicilor.

Nu vă porniți prin gări, aeroporturi, autobuze și avioane. Nu vă porniți în Republica Moldova, unde v-ați convins deja de incompetența totală a autorităților.

Pentru că dacă veniți aici și aveți ghinionul de a fi purtători ai bolii, riscați să fiți făcuți „iresponsabili de premier”, transformați în dușmani ai națiunii, iar a doua zi să iasă președintele și să vă mai și divulge numele. Pericolul e și mai mare dacă aveți un nume asemănător cu al vreunui politician de opoziție.

Fiți atenți! Protejați-vă! Aveți încredere în state cu autorități competente, cu sistem medical profesionist și cu președinți și premieri care nu comit crime împotriva propriilor cetățeni.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here