Mitropolia Moldovei recomandă dezinfectarea icoanelor și anunță moldovenii că acum se vor putea împărtăși mai des

Autor: , in Social / 10 martie, 2020, 17:25

În contextul în care toate manifestațiile în masă programate în Republica Moldova în perioada următoare urmează a fi anulate, Biserica Ortodoxă din Moldova amintește oamenilor că au posibilitatea de a se împărtăși în această perioadă a postului și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, pentru a micșora aglomerația din biserici în zilele de duminică.

Într-un comunicat de presă semnat de mitropolie, conducerea Bisericii Ortodoxe recomandăm tuturor clericilor și credincioșilor „să respecte cu strictețe prevederile emise de instituțiile administrației publice și sanitare din țara noastră, precum și toate recomandările de imediată necesitate în ceea ce privește igiena și sănătatea publică în contextual răspândirii virusului COVID-19”.

„Reiterăm și îndemnul la rugăciune, adresat tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, cerând mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinților Tămăduitori, a Sfântului Arhanghel Rafail și a tuturor Sfinților, pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus și pentru întărirea noastră fizică și duhovnicească, pentru că aceasta este una din datoriile principale ale creștinului de a se ruga unii pentru alţii”, se arată în comunicat.

De asemenea, clericii sunt sfătuiți ca în biserici să fie cu regularitate spălate, curățate și dezinfectate suprafețele și icoanele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool, iar încăperile să fie aerisite.

Totodată, reprezentanții Mitropoliei recomandă tuturor de a fi precauți la contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, recomandându-le consultarea în regim de urgență a medicului.

Nu în ultimul rând, Biserica Ortodoxă din Moldova amintește oamenilor că au posibilitatea de a se împărtăși în această perioadă a postului și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, pentru a micșora aglomerația din biserici în zilele de duminică

„Aducem la cunoștință credincioșilor că au posibilitatea de a se împărtăși în această perioadă a postului și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, astfel încât cei care au ocazia, să se împărtășească în aceste zile, pentru a micșora aglomerația din Sfintele Locașuri în zilele de duminică”, se arată în comunicatul remis.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat astăzi că toate manifestațiile în masă programate în Republica Moldova în perioada următoare urmează a fi anulate.

O decizie nu a fost luată însă și în cazul slujbelor bisericești.

Citește și: Rugaţi-vă acasă. Șeful ANSP recomandă cetățenilor să nu meargă la slujbele din biserici din cauza riscului de coronavirus (VIDEO)

„Am inițiat în acest sens un dialog cu toate cultele religioase. Vrem să coordonăm cu fețele bisericești să transmită mesaje, despre riscuri, despre necesitatea respectării regulilor. Știm că biserica se bucură de cea mai mare încredere a societății”, a declarat Dumbrăveanu.

La rândul său, șeful Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, recomandă oamenilor să nu frecventeze bisericile până la stabilizarea situației privind noul coronavirus.


Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății:

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X