Încă două cazuri de coronavirus, confirmate în Republica Moldova (VIDEO)

Autor: , in Populare / Social / 10 martie, 2020, 17:28

În Republica Moldova au fost confirmate oficial încă două cazuri de infectare cu COVID-19. Este vorba de un bărbat și o femeie, reveniți recent din Italia. Anunțul a fost făcute de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferință de presă. Astfel, numărul cazurilor de COVID-19 depistate până în prezent se ridică la trei.

Potrivit acesteia, starea pacienților este de gravitate medie, ambii având și anumite boli cronice.

„Este vorba despre doi cetățeni ai R. Moldova, care au revenit din Italia. Sunt două persoane adulte, care sunt în prezent internate la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Nu este vorba despre ruta care a revenit din Milano la 7 martie. În cazul bărbatului, originar din sudul Republicii Moldova, el a revenit pe 1 martie, după o vizită efectuată de trei săptămâni la copiii săi în Italia. Pe data de 5 martie, dumnealui se simte rău, își autoadministrează tratamente, și pe 9 martie, pentru că starea de sănătate s-a agravat, a chemat Serviciul 112 și este internat la Spitalul „Toma Ciorbă”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

„În cazul doamnei, ea a fost într-o vizită la o prietenă din Italia, unde s-a aflat timp de zece zile. A revenit acasă pe 26 februarie, i s-a făcut rău pe data de 1 martie, se adresează pentru asistență medicală, i se prescrie autoizolare la domiciliu. Doamna însă și-a administrat un preparat la propria voință, realizând un auto-tratament și își destabilizează starea de sănătate. A chemat ambulanța, este internată pe data de 9 la Spitalul „Toma Ciorbă”, și ca rezultatul probelor prelevate a fost depistat coronavirusul”, a mai spus ministra.

„Fac un apel către toți cetățenii care au venit în ultimele 14 zile din Italia. Este vorba de responsabilitatea fiecăruia dintre dumneavoastră. Când ați revenit din țările cu risc, nu doar din nordul Italiei, vă rugăm să aplicați regimul de autoizolare. Contactați telefonic medicul de familie. În cazul în care aveți probleme de sănătate, sunați la 112”, a mai spus Viorica Dumbrăveanu.

În același timp, în contextul în care toate manifestațiile în masă programate în Republica Moldova în perioada următoare urmează a fi anulate, Biserica Ortodoxă din Moldova amintește oamenilor că au posibilitatea de a se împărtăși în această perioadă a postului și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, pentru a micșora aglomerația din biserici în zilele de duminică.


Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății:

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X