marți, martie 10, 2020


Nemerenco explică de ce nu crede că va fi un singur caz de coronavirus în Republica Moldova (VIDEO)

Autor: , in Actualitate Social , - 13:04

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Ala Nemerenco, susține că în Republica Moldova numărul cazurilor de coronavirus ar putea fi în creștere, ținând cont de fluxul de pasageri care au trecut frontiera. Totodată, aceasta menționează că numărul testelor de depistare a coronovarisului care au fost făcute este extrem de mic, din acest motiv și a fost depistat doar un singur caz.

Ala Nemereco este de părere că, mulți oameni percep coronavirusul ca fiind o infecție virală, pentru că este într-o formă ușoară.

„Nu cred că o să ne oprim la un singur caz. Sunt absolut sigură că, la așa un flux mare de pasageri care l-am avut începând cu acea zi de vineri seara când s-a declanșat toată situația aceasta critică în Italia, la noi au intrat mii și mii de pasageri pe toate trecerile de frontieră. 10.000 de persoane au îndeplinit aceste fișe epidemiologice, vă dați seama, este imposibil. Eu cred că noi avem într-o formă mai ușoară, în care oamenii cred că este o infecție virală, deoarece datele Chinei vorbesc despre faptul că 50% de persoane pot fi tratate la domiciliu, peste 30% vor ajunge în spital în secții obișnuite și restul în secții de reanimare”, a declarat fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni de la TV8.

În acest context, ex-ministra a parafrazat parabola lui Confucius: „Dacă noi o să introducem 10 pisici negre într-o cameră întunecată și o să mergem acolo, nu o să găsim niciuna. În momentul când o să ni se dea lumină, o să le vedem pe toate”.

Nemerenco admite că avem mai multe persoane care s-au îmbolnăvit de coronavirus, dar, oamenii pur și simplu nu-și dau seama.

„Dacă până acum au fost cheltuite 33 de teste, dacă cheltuim în continuare și 50 de teste, noi nu avem cum să depistăm. Pentru a depista, trebuie să folosești testul. Trebuie să demonstrezi care este rata celor cu test pozitiv la numărul de investigații. Deci, alte țări au făcut deja 30.000 de teste, iar noi am făcut 33. Și noi ne bucurăm? De fapt, până acum, procentul de depistare din numărul de persoane testate este de 10 – 15% de rezultate pozitive. Normal că, dacă am făcut 33 de teste o să avem unul sau două cazuri. Dacă o să facem 300 de teste, o să avem 10 cazuri”, a menționat fosta ministră.

Amintim că, primul caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost confirmat oficial de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în Republica Moldova în seara zilei de sâmbătă. Virusul a fost depistat la o femeie venită din Milano. La moment, aceasta primește îngrijiri medicale.

Citește și: Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Republica Moldova. Detalii despre pacientă

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *