Rugaţi-vă acasă. Șeful ANSP recomandă cetățenilor să nu meargă la slujbele din biserici din cauza riscului de coronavirus (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Social / 10 martie, 2020, 11:28

Șeful Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, recomandă oamenilor să nu frecventeze bisericile până la stabilizarea situației privind noul coronavirus.

Furtună susține că riscul de îmbolnăvire este mai mare la persoanele în etate, cu sistem imun compromis, care de regulă participă activ la manifestațiile din biserici.

Furtună a exemplificat că ministerul Agriculturii a anulat o expoziție la MoldExpo, decizie pe care a calificat-o drept „foarte bună”. Totuși, acesta spune că autoritățile nu au luat o decizie cu privire la întrunirile bisericești, însă autoritățile medicale recomandă oamenilor să se roage acasă.

„Participările la manifestații în masă sporesc riscul de a contracta virusul și asta este valabil pentru gripă, infecții respirator acute, dar și pentru coronavirus. Vreau să fiu înțeles corect. Eu sunt creștin, botezat și cununat. Mai rar, dar merg la sfânta biserică. Dar atunci când autoritățile fac chemare să ne rugăm acasă în perioada asta epidemică nefavorabilă. Noi am avut surprize legate de biserică. Este și epopeea cu rujeola, când biserica a chemat la rugăciune. Rugăciunea este bună, dar vaccinul te ajută. Nu știu persoane salvate prin rugăciune”, a spus Șeful Centrului Național de Sănătate Publică în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Citește și: Sfaturile Mitropoliei Moldovei în lupta cu coronavirusul: Beți agheasmă și rugați-vă la slujbe

Astfel, Furtună a punctat că „la biserică merg persoane în etate, cu sistem imun compromis, care foarte ușor pot contracta virusul, astfel, îndemnul autorităților de sănătate este ca populația să rămână acasă până la stabilizarea situației”.

De partea cealaltă ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat astăzi că toate manifestațiile în masă programate în Republica Moldova în perioada următoare urmează a fi anulate, însă o decizie în cazul slujbelor bisericești nu a fost luată.

„Am inițiat în acest sens un dialog cu toate cultele religioase. Vrem să coordonăm cu fețele bisericești să transmită mesaje, despre riscuri, despre necesitatea respectării regulilor. Știm că biserica se bucură de cea mai mare încredere a societății”, a declarat Dumbrăveanu.

Acum 10 zile, Biserica Ortodoxă din Moldova îi îndemna pe credincioși să se roage în cadrul slujbelor bisericești și chiar să bea apă sfințită, în timp ce în toate țările unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus autoritățile îndemnau cetățenii să evite locurile aglomerate.

Într-un comunicat de presă semnat de mitropolie, conducerea Bisericii Ortodoxe îndeamnă enoriașii „să se roage în cadrul slujbelor bisericești și pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus și pentru întărirea noastră fizică și duhovnicească, pentru că aceasta este una din datoriile principale ale creștinului de a se ruga unii pentru alţii”.

„De asemenea, îndemnăm credincioșii ca în această perioadă să se roage mai mult, să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci, să se spovedească și să se împărtășească cu regularitate, să se ungă cu untdelemn sfințit, să consume zilnic apă sfințită și prescură, să înalțe rugăciuni către Maica Domnului și toți sfinții tămăduitori de boli”, se mai arată în comunicat.

Amintim că primul caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost confirmat oficial de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în Republica Moldova în seara zilei de sâmbătă. Virusul a fost depistat la o femeie venită din Milano. La moment, aceasta primește îngrijiri medicale. Autoritățile încă nu au identificat 10 pasageri ai acestei curse.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X