Foto: Parlamentul RM

Moțiunea simplă asupra politicii activității Ministerului Economiei și Infastructurii al Republicii Moldova a fost respinsă în ședința de astăzi a Parlamentului. Moțiunea, înaintată de fracțiunile PAS Blocul ACUM și ACUM Platforma DA, nu a fost susținută de democrați și socialiști. Potrivit președintelui PD, Pavel Filip, inițiativa este una „populistă”.

„Partidul Democrat nu va susține această inițiativă pupulistă. Sper să vă întoarceți cât mai rapid la muncă și să continuați proiectele pe care le-ați început”, a declarat Filip în timpul dezbaterilor.

„Constatăm că este o moțiune de dragul moțiunii”, a declarat președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță. De altfel, colegii săi socialiști au vorbit în termeni pozitivi despre activitatea ministrului Usatîi.

„Nu vreau să comentez mesajul mai mult decât elogios al domnului Filip. Cred că e apreciat de partenerii din stânga, dar nu știu dacă va fi apreciat de partenerii externi. În cadrul acestei moțiuni noi vorbim inclusiv de încălcări ale Acordului de Asociere”, a declarat vicepreșdintele Platofrmei DA, Alexandru Slusari.

Reprezentanții PPDA și PAS îl acuză pe Anatol Usatîi de posibile ilegalități privind licitațiile destinate achizițiilor de reabilitare a drumurilor naționale.

Autorii moțiunii au solicitat anularea tuturor licitațiilor pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor, precum și prezentarea în plenul Parlamentului a Strategiei de Reabilitare a drumurilor Naționale pentru perioada 2020-2030, cu prezentarea Planului de acțiuni pentru perioada 2020-2023.

În raportul său, ministrul Economiei a menționat că anual sunt lansate licitații pentru achiziționarea lucrărilor de reparație, reabilitare, modernizare și construcție a drumurilor publice naționale. Potrivit lui, lucrările sunt finanțate din sursele bugetului de stat precum și mijloacele oferite de partenerii externi pentru realizarea prevederilor Strategiei de Transport și Logistică pentru anii 2013-2022, aprobată de Executiv. Strategia este principalul document de dezvoltare strategică a sectorului drumurilor și transporturilor și a fost elaborată cu suportul Băncii Mondiale. Totodată, ministrul a precizat că la solicitarea de publicare a anunțurilor de intenție și participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Tender Electronic Daily a răspuns că aceasta este posibil numai în cazul finanțării sau cofinanțării lucrărilor din fonduri europene, din motiv că Republica Moldova nu este membru al UE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here