(VIDEO) Guvernul a inițiat negocierile cu Rusia privind acordarea creditului de 200 de milioane de euro. Detaliile împrumutului și când ar urma să vină banii

Autor: , in Politic / Populare / 13 martie, 2020, 14:59

Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor cu Federația Rusă privind acordarea creditului de 200 de milioane de euro Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în urma unei ședințe de Guvern despre care presa nu a fost anunțată, și care a avut pe ordinea de zi doar acest subiect. Drept urmare, ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguță, a fost împuternicit că semneze acordul de creditare.

Potrivit lui Ion Chicu, la începutul lunii aprilie curent ar trebui ca prima tranșă din suma de 200 de milioane de euro să ajungă în bugetul de stat.

„S-au discutat tehnic toate condițiile, acum a fost luată decizia de inițiere a negocierilor și de acordare a împuternicirilor de semnare a acordului pentru ambsadorului R. Moldova în Federația Rusă, domnului Neguță, ca în zilele următoarele acest acord să fie semnat, ulterior ratificat de ambele Guverne și Parlamente, ca la începutul lunii aprilie, prima tranșă din suma de 200 de milioane să ajungă în contul bugetului de stat”, a declarat Ion Chicu.

A doua tranșă va veni atunci când o vom solicita, pentru că vom remite solicitarea de transfer a acestei sume în funcție de capacitatea noastră de valorificare”, a precizat prim-ministrul.

„Este vorba de 200 de milioane de euro pe parcursul anului 2020. Rata dobânzii – 2%, termenul – 11 ani, perioada de grație – un an”, a specificat șeful de la Guvern.

„E important de menționat că în conformitate cu acordul agreat, partea moldovenească poate întoarce acest credit în orice moment, fără nicio penalitate”, a adăugat Chicu.

„Este important de remarcat să acești bani vin într-un moment destul de oportun și necesar, pentru că toți suntem conștienți de faptul că evoluția pandemiei coronavirus vor avea consecințe economice pentru regiune și economia mondială și, respectiv, pentru noi. Remediul principal vor fi investițiile serioase în infrastructură”, a declarat oficialul.

Citește și: Ministrul Economiei explică de ce întârzie creditul promis de Federația Rusă

Premierul a mai anunțat că astăzi, 13 martie, au intrat suplimentar în contul bugetului de stat 6,7 milioane de euro din ultima tranșă a acordului cu FMI.

„În câteva ore urmează să vină și restul sumei pentru suport bugetar. Deci, toată suma de 20 de milioane de dolari vine pe conturile fie a bugetului de stat, fie acea parte care se duce la Banca Națională. Prin asta se încheie și ultimul act legat de programul actual cu FMI”, a spus Ion Chicu.

Precizăm că, anterior, premierul anunțase că din acești banii creditați de Federația Rusă urmează să se repare în jur de 250 de km de drum, inclusiv o parte a centurii orașului Chișinău.

Banii proveniți din Federația Rusă ar urma să înlocuiască un credit promis de România fostului Guvern și despre care nu s-a mai discutat după demiterea Maiei Sandu. România ar fi urmat să împrumute Moldova la o rată a dobânzii de maximum 1,5%, la fel ca în anul 2016, când a fost acordat un credit în valoare de 150 de milioane de euro.

Amintim că, în seara zilei de 20 noiembrie 2019, prim-ministrul Ion Chicu a avut o conferință chiar în incinta Aeroportului Chișinău, în cadrul căreia s-a lăudat cu rezultatele vizitei în Rusia. Atunci el spunea că a obținut „acordul principial” al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari.

„În susținerea eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a lansa unele proiecte investiționale majore – infrastructura drumurilor – am obținut acordul principial al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari, care vor fi redirecționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale. Ministerele Finanțelor a celor două țări urmează să discute asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi angajat doar dacă va fi convenabil pentru Republica Moldova”, declara Ion Chicu la aterizarea avionului care-l aducea de la Moscova.

O lună mai târziu, președintele Igor Dodon spunea că rușii vor acorda Republicii Moldova un credit în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea infrastructurii. Șeful statului spunea că, condițiile creditării nu sunt mai rele decât cele oferite de instituțiile europene.

Citește și: Dodon promite peste 300 de km de drum din creditul rusesc, în 2020; Când ar urma să demareze lucrările

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X