Litvinenco acuză PDM și PSRM că vor să își promoveze oameni loiali la CSM „pentru a influența decizii ca pe timpurile lui Plahotniuc” (VIDEO)

Autor: , in Politic / 13 martie, 2020, 11:05

Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, anunță că refuză să participe la concursul organizat de Comisia juridică, numiri și imunități din Parlament, pentru selectare a 4 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acuzând că „PSRM și PDM vor să își promoveze oameni loiali în componența Consiliului și să influențeze toate deciziile așa cum le-a influențat pe timpuri Vladimir Plahotniuc”.

Litvinenco a declarat în cadrul unei conferințe de presă că are mari dubii că „majoritatea PSRM-PDM dorește într-adevăr să selecteze în componența CSM oameni independenți”. În context, deputatul a anunțat că nu dorește să participe „într-un proces în raport cu care am mari dubii de corectitudine și obiectivitate”.

„Am spus că nu voi participa în procese de concurs organizate de comisii politice, mai ales după ce, cunoaștem cu toții, PSRM și-a bătut joc de conceptul de concurs care au fost organizate anterior. Spre exemplu, concursul pentru funcția de director al CNA. Atunci când eu am făcut publice punctajele oferite de membrii comisiei de concurs, punctajele au șocat pe toată lumea, până la cei mai înalți demnitari de stat, inclusiv din rândul PSRM”, a declarat Litvinenco.

Parlamentarul susține că atât el, cât și PAS sunt gata să participe la un proces corect, în care cei 4 membri ai CSM să fie votați de marea majoritate a deputaților.

„Atât eu, cât și partidul pe care îl reprezint, suntem gata să participăm la un proces corect urmare a căruia în CSM să se delege într-adevăr oameni corecți, integri, onești și independenți și de ce nu să fie votați de 70-80 sau 90% din deputații Parlamentului Republicii Moldova. Cred că noi putem găsi 4 astfel de persoane, care să fie delegate în Parlament”, a spus deputatul.

„Refuz categoric să particip în cadrul unui pseudo-concurs, scopul căruia este, cel mai probabil, ca PD și PSRM să își promoveze oameni loiali în componența CSM și să influențeze toate deciziile așa cum le-a influențat pe timpuri Vladimir Plahotniuc”, a conchis Sergiu Litvinenco.

În context, deputatul a amintit că PAS a avut mai multe încercări de a promova ideea selectării noilor membri ai CSM într-un „mod profesionist, meritocratic și non-partizan. „De exemplu, am promovat un proiect de lege care prevedea ca desfășurarea concursului să-l realizeze nu Comisia juridică a Parlamentului – constituită din deputați cu afiliere politică față de partidele din Parlament –, ci o comisie indepedentă constituită din experți din afara sferei politice. Din păcate, această inițiativă a fost respinsă de către majoritatea PSRM-PD”, a spus acesta.

„Cu câteva zile în urmă a fost lansat un apel al societății civile (IPRE și CRJM) prin care, de asemenea, s-a propus ca de desfășurarea concursului să se ocupe o comisie apolitică și nu Comisia juridică. Ideea era ca această comisie apolitică să selecteze șase candidați, această listă să fie transmisă ulterior Comisiei juridice, care, la rândul său, să aleagă patru din cei șase. Ulterior, cei patru preselectați de comisia apolitică și aprobați de Comisia juridică să fie confirmați și de Plenul Parlamentului. Chiar astăzi dimineață am propus această idee membrilor Comisiei juridice. Apropo, ideea dată se putea realiza și fără a schimba legislația. Din păcate, și de această dată propunerea mea a fost respinsă”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Amintim că la concurs au fost admise 17 persoane. În cadrul concursului vor fi selectați 4 candidați, care ulterior vor fi propuși spre numire plenului Parlamentului.

Amintim că desfășurarea concursului are loc în baza unui nou regulament aprobat de Comisia juridică, numiri și imunități. Un element obligatoriu nou este prezentarea Declarației de avere și interese personale pentru anul 2019.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X