Vacanța copiilor ar putea fi prelungită, chiar și până la 70 de zile. Declarația a fost făcută de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. Această idee a fost susținută și de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Ministra Sănătății spune că aceasta nu este o vacanță forțată, dar este vorba de o măsură de protecție a copiilor.

„Analizăm toate scenariile care se pot declanșa și într-adevăr, perioada critică care nu este determinată de către Minister, dar de experții Organizației Mondiale a Sănătății este de 70 de zile. În condițiile date, în funcție de situația epidemiologică care se va declanșa în Republica Moldova, sigur că vom veni cu alte măsuri restrictive. Ar putea fi prelungită această vacanță, ea nu este forțată. Vreau să explic, nu este o vacanță forțată, dar este vorba de o măsură de protecție a copiilor”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova spun că au foarte multe solicitări de la părinții care sunt angajați. Părinții sunt indignați că nu au cu cine lăsa copiii.

Actualmente, legislația națională permite un regim flexibil de muncă. Legislația mai permite și posibilitatea muncii la distanță, dar, să nu exagerăm, pentru că un medic nu poate acorda asistență medicală de la distanță. Există concediul anual care sigur că ar putea fi acordat, există concediile din cont propriu, sunt diferite modalități. Foarte mulți șefi de instituții ne-au întrebat cum să procedăm și am solicitat ca fiecare director de instituție să aibă o abordare individualizată, în dependență de situația persoanei. Dacă este mamă solitară – este un caz, dacă este vorba de doi părinți lucrători medicali – să se aplice lucrul flexibil. Fiecare situație trebuie examinată, dar nu trebuie să privim această măsură ca una punitivă, reiterez, măsura e menită să protejăm copiii noștri”, a explicat ministra Sănătății.

Numărul persoanelor suspectat de infecție cu coronavirus în Republica Moldova a ajuns la 39, a anunțat Dumbrăveanu. 27 dintre acestea sunt internate la spitalul Toma Ciorbă, iar alte 12 (dintre care 10 copii) la spitalul de boli infecțioase pentru copii.

Starea celor 6 cetățeni confirmați pozitiv cu coronavirus este satisfăcătoare și gravă medie, conform oficialilor.

Citește și: 39 de persoane suspectate de infecție cu coronavirus în Moldova

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății:

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 COMENTARII

 1. […] Каникулы для детей могут быть продлены до 70 дней. С подобным заявлением выступил директор Национального агентства общественного здоровья Николае Фуртунэ. Эту идею также поддержала министр здравоохранения Виорика Думбрэвяну, передает Cotidianul. […]

 2. Pina amu se putea de gasit solutii ,dar nu cind sunt atitea persoane cu virusul dat.Ce incarcare asta pentru studenti cu invatarea toata vara.
  Cine o sa vree sa stee vara la invatat??.
  Toti sunt destepti,dar sa incerce sa invete acestea persoane care pun conditiile estea toata vara,is sigura toti o sa fie contra…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here