Ce înseamnă Cod roșu în Moldova. Chicu: Examinăm decretarea stării de urgență (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Social / 14 martie, 2020, 10:01

Autoritățile au instituit gradul de alertă Cod roșu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, ieri, 13 martie, existând astfel pericol confirmat de declanşare a urgenţei de sănătate publică. Premierul Ion Chicu a explicat ce înseamnă, de fapt, Cod roșu în Moldova.

Potrivit declarațiilor făcute de premier, există toate indiciile că în zilele următoare vor fi înregistrate cazuri cu transmitere locală.

„Acest Cod roșu presupune că avem toate indiciile pentru declanșarea epidemiei. La moment, avem 8 cazuri și toate sunt de import, dar, după cum vedem evoluția în primul rând în țările cele mai expuse din Uniunea Europeană și unde avem cei mai mulți cetățeni, din păcate, putem ușor prognoza că în câteva zile putem ajunge și la transmiterea locală a acestui virus. La moment aceste 8 cazuri sunt de import, adică au fost depistate la persoanele revenite din Italia”, a declarat Chicu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Prim-ministrul a explicat că noutatea nu o reprezintă Codul roșu, însă acțiunile suplimentare aprobate de către Guvern.

„În momentul când apare transmiterea locală este posibilă declanșarea unei situații de epidemii. Din acest motiv, am anunțat Cod roșu care mai mult vizează interacțiunea între autorități, gradul de responsabilitate mai multe competențe alocate lor. Am făcut un pas anticipat, înainte să avem transmiterea locală, dar nu avem dubii că tendința este spre această situație. Pentru a anticipa, am declarat acest cod roșu care presupune mai multă mobilizare, mobilizarea tuturor autorităților, structurilor în regim non-stop. Cel mai important nu este acest Cod roșu care a fost anunțat, dar acțiunile și deciziile suplimentare”, a explicat Ion Chicu.

Citește și: Coronavirus. Autoritățile anunță Cod roșu la nivel naţional

Bilanțul cazurilor de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la opt.

Totodată, vacanța copiilor ar putea fi prelungită, chiar și până la 70 de zile. Declarația a fost făcută de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. Această idee a fost susținută și de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Citește și: Vacanța copiilor ar putea fi prelungită. Dumbrăveanu, soluție pentru părinți: „Există concediu” (VIDEO)

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății:
– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X