Legea a intrat în vigoare! Coronavirus: Persoanele care riscă amenzi de până la 75.000 de lei sau chiar închisoare

Autor: , in Actualitate / Social / 14 martie, 2020, 13:30

A fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare Legea pentru modificarea unor acte normative ce prevede pedepse, inclusiv penale, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice. Amenzile variază între 25.000 și 75.000 de lei sau chiar închisoare de până la 7 ani.

Dacă cineva a provocat răspândirea unei boli epidemice va primi o amendă în mărime de până la 1.000 unităţi convenţionale, adică până la 50.000 de lei sau pedeapsă de până la 3 ani de închisoare.

Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, va fi pedepsită cu amendă de la 720 la 1000 unităţi convenţionale (de la 36 la 50 de de mii de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

Codul contravențional a fost completat cu un nou articol. Acesta prevede sancționarea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația. Amenda constituie de la 450 la 500 unități convenționale (de la 22 de mii 500 de lei la 25 de mii de lei) – pentru persoana fizică și de la 1000 la 1500 de unități convenționale (de la 50 de mii la 75 de mii de lei) aplicată persoanei juridice.

Conform autorilor proiectului, prevenirea și combaterea răspândirii bolilor epidemice se înscrie în eforturile de creare a condițiilor optime pentru realizarea maximă a potențialului de sănătate al fiecărui individ pe parcursul întregii vieți. „Prin contribuția organizată a societății, în vederea prevenirii îmbolnăvirii, protejării și promovării sănătății populației și îmbunătățirii calității vieții, sunt elaborate și implementate strategiile privind protecția și promovarea sănătății, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile. În cazul în care aceste măsuri nu-și demonstrează eficiența se aplică mijloacele corespunzătoare de intervenție a statului prin mijloacele de constrângere”, se arată în nota informativă a proiectului.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății:
– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X