Prevederile acordului PSRM-PD: Cei 6 care vor coordona alianța și funcția cheie pe care o va obține PD după prezidențiale

Autor: , in Politic / Populare / 16 martie, 2020, 16:28

Acordul de coaliție dintre PSRM și PDM a fost semnat luni, 16 martie, de președinteții celor două formațiuni în pragul unei eventuale declarări a stării de urgență în legătură cu situația epidemiologică din Republica Moldova. Documentul prevede crearea Consiliului Coaliţiei, în componenţa căruia se deleagă câte trei persoane de către fiecare parte – preşedintele partidului, preşedintele fracţiunii parlamentare şi secretarul executiv (general) al partidului. Este vorba despre Zinaida Greceanîi, Corneliu Furculiță și Vlad Bătrîncea din partea PSRM și Pavel Filip, Dumitru Diacov și Alexandru Jizdan din partea PD.

Actul prevede că „părţile se angajează să voteze iniţiativele legislative în mod consensual” și că „fiecare parte este în drept să-şi retragă susţinerea politică în raport cu persoanele delegate pentru administrarea unor domenii”.

Potrivit înțelegerii, „retragerea şi numirea ulterioară a noilor membri de Guvern se va face doar după consultarea prealabilă între părţile acestui acord şi la solicitarea partidului responsabil de domeniul respectiv”.

Totodată, cele două părți „au convenit de comun acord ca după alegerile prezidenţiale din toamna anului 2020 Partidului Democrat îi va reveni una din funcţiile principale în stat – Prim ministru sau Preşedinte al Parlamentului”.

Documentul prevede împărțirea portofoliilor în Guvernul Chicu (câte cinci pentru fiecare partid):

PSRM
Ministerul Finanţelor, prim viceprim-ministru;
Ministerul Justiţiei;
Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale;
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului;
Ministerul Afacerilor Interne.

PDM
Viceprim-ministru pentru Reintegrare;
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene;
Ministerul Economiei şi Infrastructurii;
Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării;
Ministerul Apărării.

Vezi AICI numelor celor cinci noi miniștri.

„Fiecare parte semnatară poartă responsabilitate deplină pentru domeniul pe care îl gestionează”, se arată în document.

Acordul de constituire a alianței PSRM-PD prevede câteva capitole care se referă la Principiile de guvernare, Dezvoltarea economică, Protecția socială, Reforma Justiției și combaterea corupției, Politica externă și securitate. La ultimul capitol părțile au semnat pentru „promovarea şi implementarea unei politici externe echilibrate, prin implementarea tuturor acordurilor, parteneriatelor şi angajamentelor asumate de Republica Moldova atât în Est, cât şi în Vest, inclusiv prin Acordul de Asociere cu UE, prin statutul de membru al CSI”.

Potrivit Zinaidei Grecenîi, acordul de coaliție este bazat pe cel de-al doilea acord semnat de PSRM cu blocul ACUM în septembrie 2019.

„Cred că acest acord va fi de durată lungă”, a spus președinta Parlamentului.

Citește și: La nici jumătate de oră de la nominalizare, cei cinci miniștri ai PD-ului depun jurământul în fața lui Dodon (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X