Vineri, pe la prânz, Andrei Năstase într-unul din numeroasele sale live-uri, îi îndemna pe cei de la Hîncești „să treacă peste toate, peste coronavirus” și să meargă la vot. Duminică noapte, la scurt timp după aflarea rezultatelor finale din circumscripția 38, cei de la PAS și-au început comunicatul de presă printr-un „mulțumim că ați ieșit la vot”.

Cât de ascultate (în primul caz) și nimerite (în al doilea caz) au fost aceste mesaje o spun chiar rezultatele prezenței la vot. 14.400 de oameni au votat duminică, din peste 60 de mii înscriși în listele electorale. Prezența a fost de două ori mai mică decât la 24 februarie 2019, când au votat peste 26 de mii de oameni.

Mai mult decât atât, cumulate, voturile celor doi candidați susținuți de partidele care au format în 2019 blocul ACUM sunt mult sub cele obținute de Cobzac acum un an. 6346 de voturi au obținut Stamate și Cobzac la 15 martie, față de 8392 de voturi, trecute doar în dreptului lui Cobzac la 24 februarie 2019.

„Rânză”, orgoliu și lipsă totală de viziune

Sâmbătă, pe tot parcursul zilei, au fost formulate zeci de mesaje prin care se solicita amânarea alegerilor de la Hîncești. Argumente în susținerea acestei idei existau arhi-suficiente. Numai faptul că, doar cu 24 de ore înainte, se declarase cod roșu de coronavirus în Republica Moldova câte spunea.

Și mai dramatic e că deja se confirmase oficial un caz de infectare cu Covid-19 într-un sat din circumscripție, la Bălceana. Și că cel puțin 45 de persoane intraseră în contact cu persoana infectată.

De la Igor Dodon și Guvernul său nu puteau să existe așteptări prea mari. Mai ales în condițiile unor investiții uriașe pentru victoria candidatului socialist. Însă lipsa totală de reacție a celor din opoziție a trezit multă mâhnire și nedumerire.

Au fost ignorate solicitări de la numeroși susținători sau chiar membri ai celor două partide, care au făcut apel la rațiune și luciditate, cerând anularea alegerilor sau măcar o solidaritate a opoziției în acest sens. Nu a fost însă să fie. Și chiar dacă la unul dintre cele două partide s-a discutat sâmbătă să se facă o solicitare către CEC, de a fi anulate alegerile, și un apel către alegători, de a sta acasă, a prevalat orgoliul și interesul îngust. „Vom arăta slabi” și „vor câștiga ceilalți” au fost argumentele care i-au determinat să păstreze tăcerea, punând în pericol mii de oameni. Dar în primul rând chiar proprii colegi de partid, care au făcut parte din comisiile secțiilor de votare și au interacționat cu zeci sau chiar sute de oameni într-o singură zi.

Maia Sandu și Andrei Năstase au ratat sâmbătă (și chiar duminică) șansa de a arăta că sunt caractere. Oameni raționali și puternici, care știu să pună înaintea intereselor personale pe cele naționale, în condițiile în care exista pericolul unei acutizări mult mai grave a epidemiei. Puteau să inițieze o discuție, să iasă împreună, să facă un apel la Guvern prin care să solicite anularea alegerilor. Iar dacă nu se întâmpla, să ceară oamenilor să stea acasă. Să nu se pună în pericol pe ei și pe alții.

I-am îndemnat să facă asta atât sâmbătă cât și duminică. Cu mult înainte de a ști rezultatele alegerilor, care au adus o victorie confortabilă pentru Gațcan.

Cam cum ar fi arătat acele alegeri sub cod roșu se coronavirus doar cu doi candidați, reprezentanții ai puterii, cu o prezență la vot de sub 15%? Dar poate pus în fața unei astfel de perspective, Dodon ar fi anulat în general scrutinul?

Așa, cei din PAS și DA au pierdut rușinos alegerile. Au pierdut și din respectul propriilor alegători.

Dar cel mai mult de pierdut ar putea avea, până la urmă, chiar oamenii de acolo, care s-au pus în pericol participând la vot.

Mandatul care nu a contat niciodată

După anunțarea rezultatelor, cei de la PAS au scris că „acum nu contează acest mandat”, turnându-și cenușă în cap printr-un „recunoaștem că am comis o greșeală că nu am cerut amânarea alegerilor”.

Adevărul e că acel mandat nu a contat niciodată. Nici înainte de alegeri, nici la început de campanie (când încă nu ajunsese coronavirusul în Europa) și nici la final (cu cod roșu de coronavirus pe tot continentul). Pentru nimeni. Dar mai ales pentru PAS și Platforma DA, aflate în opoziție. Tot ce a contat acolo au fost orgoliile și poziționarea înainte de prezidențiale.

Sandu a mers până la final pe mâna Olesei Stamate pentru a demonstra că este cea mai tare de pe dreapta, Năstase s-a agățat de Cobzac pentru a demonstra că mai contează. Dar au eșuat ambii lamentabil.

Au pierdut într-o circumscripție în care altă dată dreapta defila. 66% din voturi a obținut Maia Sandu în 2016 în Hîncești. Aproape 75% din voturi au mers către partidele declarat proeuropene în parlamentarele din 2014. Doar 13% a obținut candidatul socialist la 24 februarie 2019 în această circumscripție.

Am văzut aseară destule mesaje care conțineau cuvântul „lecție” și îndemnuri la „unitate” în vederea prezidențialelor din toamnă.

Până la „unitate” este însă drum tare lung. Nici măcar nu a fost vorba despre asta ieri. A fost despre empatie, luciditate, viziune, solidaritate. Și toate au lipsit.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 COMENTARII

  1. A. Cozer, cu pași înceți, dar siguri și ”pricipiali” devine un critic al opoziției, îndeosebi a M. Sandu. NU mă voi mira dacă va începe a ”aprecia obiectiv” patriotismul mAldavan a lui Dodon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here