Am încercat în ultima săptămână să mă detașez oarecum de la criticile la adresa celor de la guvernare. Consider că Republica Moldova are astăzi nevoie de solidaritate. Am sperat că cei pe care i-a făcut conjunctura să conducă destinele statului în această perioadă dificilă chiar vor încerca să renunțe la orice interese meschine și să se focuseze doar asupra pandemiei. În astfel de momente, e totuși bine ca cetățenii să aibă încredere în autorități.

Doar că autoritățile noastre, în special președintele Dodon, fac tot posibilul ca și din această tragedie globală să profite politic.

Situația cu alegerile din Hîncești, acolo unde încă de vineri semnalam că s-ar putea comite o crimă dacă se va desfășura scrutinul, o demonstrează din plin. Deși acele alegeri în mod evident trebuiau amânate, mai ales că deja se înregistrase un caz de infectare cu coronavirus pe raza circumscripției, iar cel puțin 45 de persoane se aflau în carantină pentru că intraseră în contact cu bolnava, Dodon a decis că scrutinul trebuie să se desfășoare.

Iar decizia i-a aparținut personal, pentru că a existat o sesizare din partea Comisiei Electorale Centrale în acest sens. Sesizare la care Dodon a răspuns într-un stil aproape mizerabil: e de competența Parlamentului să declare stare de urgență. Starea de urgență nu a fost declarată, deci nu există motive de a anula alegerile.

Asta Dodon răspundea CEC-ului sâmbătă, adică doar cu 48 de ore înainte ca să iasă cu un ton grav și să ceară Parlamentului să declare stare de urgență. Deci sâmbătă Dodon nu vedea necesitatea stării de urgență, iar luni deja o solicita în mod imperativ.

Iar luni am aflat și de ce Dodon a ales să pună în pericol zeci de mii de oameni. Pentru că el și-a oficializat alianța. În mai puțin de trei ore, ieri s-a semnat un acord de guvernare, au fost numiți în funcție noi miniștri, s-a întrunit Guvernul în noua formulă și s-a și solicitat Parlamentului să fie declarată stare de urgență.

Iar această stare de urgență prevede, printre mai multe puncte, că în cele 60 de zile în care este valabilă nu pot fi efectuate niciun fel de remanieri guvernamentale. Deci ar fi urmat încă două luni în care Dodon nu și-ar fi putut oficializa coaliția de guvernare, iar pe timp de criză, cei din PD ar fi putut deveni tot mai puțin controlabili fără a primi acces la banul public.

Rezultatul acestor jocuri meschine? Deja în două sate din Hîncești avem cel puțin 6 cazuri confirmate de infectare cu coronavirus. Două sate sunt plasate în carantină. Integral. Mă tem să mă gândesc ce va urma acolo.

Și cât de penibil sunt atunci când vin cu exemplul Franței. Pentru că în primul rând, în Franța au fost alegeri locale, importante, pentru a stabili autoritățile locale care tocmai urmează să lupte cu pandemia. În al doilea, Franța e o țară cu mult mai multe posibilități pentru a lupta cu această pandemie. În al treilea, măsurile de securitate acolo chiar au existat.

Și nu în ultimul rând, aseară președintele Macron a anunțat că turul II va fi amânat, tocmai pentru a nu mai supune pericolului cetățenii.

Când un iresponsabil îi acuză pe alții de lipsă de responsabilitate

Igor Dodon, în „apelul” său „către popor”, de luni, a acuzat în repetate rânduri cetățenii de iresponsabilitate. Că ignoră solicitările autorităților, că nu se protejează și informează, că nu le pasă de sănătatea lor și a celor din jur. Și parcă ar avea dreptate. Din păcate, astăzi concetățenii noștri sunt, în mare parte, iresponsabili.

Dar ce exemple primesc ei de la cei care îi acuză de iresponsabilitate? Cum să te creadă cetățeanul atunci când îi ceri să fie acasă, dacă tot tu îl trimiți la alegeri cu o zi înainte?

Cum să ceri moldovenilor să păstreze distanța socială, când tu la depunerea jurământului noilor miniștri încalci flagrant propriul îndemn?

Pentru că la știri, cetățenii au putut să vadă cum la depunerea jurământului nu s-a respectat niciun fel de măsură de securitate. Nimeni nu a avut mănuși sau măști. Strângeri de mână după ce fiecare ministru a depus jurământul și apoi la final.

Niciun fel de distanță socială sau evitarea contactului direct!

Sigur că sunt șanse minime ca printre cei din acea sală să existe oameni infectați. Dar atunci când ești președinte, apari de câteva ore pe zi cu tot felul de declarații, tot tu te autoproclami șef al tuturor celulelor de criză, ceri cetățenilor să respecte anumite rigori în timp ce le încalci flagrant, cam ce mesaj transmiți?

Și voi da doar exemplul învestirii Guvernului României. Procedură care a avut loc cu doar câteva zile înainte. Doar câte un membru al cabinetului de miniștri a intrat la președinte. Și-au dezinfectat mâinile înainte de a intra, au purtat măști și mănuși.

Pot fi considerate măsuri exagerate. Dar ele transmit un mesaj și celor de acasă. Că respecți chiar tu ceea ce le ceri. Că ești responsabil tu, atunci când faci apeluri la responsabilitate.

Fiți responsabili și în acțiuni. Nu doar prin vorbe.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here