La spitalul Toma Ciorbă nu mai sunt locuri! Unde sunt internate persoanele suspecte de COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 17 martie, 2020, 22:59

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală nu mai sunt locuri pentru a fi internate persoanele suspecte de COVID-19. Informația a fost confirmată pentru Cotidianul.md de către ofițera de presă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat.

Începând cu ziua de azi, 17 martie, pacienții suspecți că au contractat coronavirusul sunt internați deja și la Spitalul Ministerului Sănătății (fostul Spital al Feroviarilor – n.r.). Anterior, ministra Viorica Dumbrăveanu spunea că, în caz de necesitate se va recurge la Spitalul Clinic al MSMPS care are 280 de paturi.

„Sunt multe adresări și așa cum a fost stabilit, imediat ce Spitalul Toma Ciorba își suplinește locurile, trecem la alt spital strategic stabilit”, a precizat ofițera de presă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat.

La data de 14 martie, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că, persoanele suspecte sau infectate cu coronavirus vor fi internate și la Spitalul Ministerului Sănătății. Ministra a dat asigurări că acest spital dispune de echipament de protecție, la fel ca și celelalte instituții strategice.

„Ca să nu fie supraaglomerare, dar și să existe proces normal de lucru pentru personalul medical, vom activiza Spitalului MSMPS. Pe parcursul săptămânii curente am realizat eliberarea acestui spital, pregătirea pentru a putea realiza primirea pacienților suspectați cu Covid-19. Personalul medical va fi instruit, ca în cazul celorlalte spitale, de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), pentru a respecta măsurile de siguranță, dar și pentru a vedea care sunt recomandările în contextul tratamentelor”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, la data de 14 martie.

Până acum, persoanele erau internate la 4 instituții medicale strategice:

Spitalul Toma Ciorbă – 165 de locuri;
Spitalul Clinic Republican – 15 paturi de terapie intensivă, printre care patru boxe complet izolate;
Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii – 100 de locuri și Institutul Mamei și Copilului
Cazurile grave sunt preluate de Institutul Mamei și Copilului – 5 locuri

Republica Moldova a ajuns la 30 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, după ce marți, 17 martie, în urma probelor prelevate, a fost depistat încă un caz.

Citește și: Distribuția pe vârste a bolnavilor de COVID-19 în R. Moldova

Amintim că astăzi Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgență națională în legătură cu situația epidemiologică până la data de 15 mai.

Citește și: Republica Moldova intră în stare de urgență pentru 60 de zile, din cauza coronavirusului

Totodată, premierul Ion Chicu a anunțat că, vacanța școlilor ar putea fi prelungită cu încă o săptămână.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 
– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X