Sursa foto: captură privesc.eu

Joi, 18 martie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului R. Moldova prima cerere depusă de Vlad Filat la Înalta Curte de la Strasbourg. Anunțul a fost făcut de fostul premier pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, în această cerere adresată CtEDO a fost invocată încălcarea dreptului la libertate și siguranță, în particular datorită menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor în fața instanțelor naționale. „S-a indicat și asupra încălcării prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali. Or, acești din urmă, prin declarațiile sale, au influențat negativ derularea întregului proces penal”, susține Vad Filat.

„În particular, CtEDO a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova să dea explicații, în special la faptul în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când am fost lipsit de imunitate parlamentară și, ulterior, reținut de procurorii anticorupție) au respectat prezumția de nevinovăție, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO.

Respectarea principiului prezumției nevinovăției constituie o garanție, care vizează procesul echitabil. CtEDO a constatat, în multiple cauze, violarea acestui principiu, mai cu seamă ca urmare a expunerilor publice în privința vinovăției unei persoane nu doar de către judecători, ci și de către oficiali de stat (președinți de stat, președinți de parlament, miniștri ai justiției, procurori sau reprezentanți ai organelor de urmărire penală).

Respectarea principiului prezumției nevinovăției interzice oficialilor să facă declarații despre procedurile penale aflate în derulare, mai cu seamă când prin acestea se încurajează publicul să creadă în vinovăția unei persoane cercetate penal și să predetermine analiza faptelor de către autoritatea judecătorească competentă”, a scris fostul președinte al PLDM.

Potrivit lui, în cauza penală în care a fost vizat s-a procedat contrar acestor interdicții legale.

„Declarațiile înalților oficiali de stat privind vinovăția, făcute în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca și efect crearea în societate a unei false percepții despre vinovăție și vicierea fundamentală a întregului proces penal începând de la aplicarea arestului pe toată durata procedurilor, examinarea cauzei cu ușile închise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor, etc”, a scris Vlad Filat.

„Totodată, CtEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să se expună asupra legalității detenției în arest pe durata examinării apelului și dacă legislația națională prevedea o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în acea perioadă”, a mai scris fostul șef al Guvernului.

Filat amintește că „toate abuzurile comise la judecarea în fond a cauzei au fost expuse într-o cerere separată, care este în examinare prioritară la CtEDO”.

Sursa: Vlad Filat/FB

Amintim că Vlad Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015 și a stat în penitenciar timp de 4 ani și o lună, fiind eliberat din detenție la începutul lunii decembrie a anului 2019.

Ulterior, magistrații Curții de Apel au respins ca nefondat recursul Penitenciarului nr. 13 împotriva deciziei privind eliberarea înainte de termen a fostului premier.

Citește și: Prevederea de care a profitat Filat pentru a ieși mai devreme din închisoare, suspendată

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 COMENTARII

 1. Thank you for any other wonderful post. The place else
  could anyone get that kind of information in such a perfect
  approach of writing? I have a presentation subsequent week,
  and I’m on the search for such information.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here