Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunța vineri dimineață că, pe perioada stării de urgență în țară, din cauza pandemiei COVID-19, a blocat un număr de 52 de site-uri care promovează fake news-uri despre această infecție. Reprezentanții SIS au confirmat pentru Cotidianul.md că lista acestor site-uri a fost preluată de pe portalul Stopfals.md, care din anul 2017 actualizează lista site-urilor de știri false. Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, spune că acțiunea nu a fost coordonată cu cei de la SIS, care ar fi putut verifica această listă, în care figurează și site-uri care nu mai există.

Conform unui comunicat remis de SIS, „în contextul declarării de către Parlamentul Republicii Moldova a stării de urgență, Serviciul constată că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”.

Astfel, a fost publicată o listă cu 52 de site-uri care ar urma să fie prezentată furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice pentru ca aceștia să limiteze accesul la aceste site-uri.

Majoritatea site-urilor din lista publicată de SIS sunt și în lista site-urilor de știri false, completată și actualizată de către portalul Stopfals.md începând cu anul 2017 până în prezent.

Lista prezentată de SIS, copy paste

Lista prezentă acum aproape un an de portalul Stopfals.md și cea prezentată astăzi de SIS se diferențiază doar prin faptul că cei de la SIS au adăugat 6 site-uri noi pe primele poziții, restul fiind preluate de la Stopfals.md.

Contactată de Cotidianul.md purtătoare de cuvânt a SIS, Daniela Mînzatu, ne-a comunicat că lista prezentată de SIS a fost întocmită în baza unei liste realizate de Asociația Presei Independente (API). Aceasta nu a putut răspunde de ce SIS a ales să prezinte lista întocmită de portal Stopfals.md.

Petru Macovei: SIS-ul este o instituție publică care trebuie să aibă o abordare strategică

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, ne-a comunicat că acțiunea nu a fost coordonată cu cei de la SIS, care ar fi putut verifica această listă, în care figurează și site-uri care nu mai există.

„Suntem cumva flatați că această listă a fost făcută copy paste de SIS într-un document oficial. Puteam să aibă, cel puțin, discernământul să verifice, pentru că noi completăm această listă din anul 2017 și unele site-uri nu mai există. Multe site-uri din această listă nu mai sunt active. Nu a fost coordonare cu SIS. Ei nu au solicitat informații de la noi. Această abordare este absolut aiurea. În această listă, într-adevăr, sunt site-uri de fake news, în sensul unor platforme care sunt create special pentru a lua vizualizări și a aduce bani, dar totodată SIS-ul este o instituție publică care trebuie să aibă o abordare strategică și ceea ce a făcut azi, din punctul meu de vedere, nu este foarte serios. În România, spre exemplu, este un centru care abordează fiecare caz în parte. Ori la noi, pentru că a fost venit ordinul de la palatul prezidențial, s-au grăbit să facă copy paste și să prezinte o listă”, a declarat Petru Macovei pentru Cotidianul.md.

Directorul executiv al API susține că trebuie să existe luptă împotriva site-urilor de fake news, dar atenționează că sub pretextul stării de urgență s-ar putea face exces de zel.

„Încercările absolut stângace ale SIS de a se da în spatele API mi se par total ridicole. Foarte multă lume confundă lucrurile, inclusiv Igor Dodon care s-a adresat jurnaliștilor. Aceste site-uri de fake news nu sunt create de către jurnaliști, ci de către grupuri de persoane și interese care vor să influențeze anumite puncte de opinii sau să câștige niște bani din vizualizări. Să nu confundăm mass-media tradițională cu fenomenul de site-uri de fake news, chiar dacă avem în Republica Moldova site-uri care în ultimul timp au difuzat tot felul de fake-uri. Vedem că SIS a mers pe calea cea simplă. Susțin că aceste site-uri vor fi blocate, deși tehnicienii spun că această poveste e cam complicată. Plus, nimic nu îi împiedică pe cei care stau în spatele acestor site-uri de fake news mâine să deschidă alte zeci de astfel de site-uri”, a mai spus Directorul executiv al API, Petru Macovei.

Citește și: „Veți fi penalizați”. Dodon avertizează presa care răspândește știri false și magazinele care umflă prețurile

Amintim că, acum 2 zile, șeful statului Igor Dodon declara că autoritățile iau în calcul instituirea răspunderii penale pentru răspândirea zvonurilor și știrilor false.

„Vreau să atenționez despre noutățile false. Mass-media care va răspândi informații false, noi vom sancționa. Panica este mai rea și contaminează mai mult decât pandemia. Vreți să obțineți mai multe like-uri pe rețelele de socializare sau audiență la televiziune și răspândiți panica. Veți fi penalizați”, a declarat șeful statului.

Precizăm că pe Facebook, pe Viber, precum și prin alte rețele de socializare în ultimele zile au apărut mai multe informații potrivit cărora starea epidemiei cu noul coronavirus în Republica Moldova este mai gravă decât spun autoritățile. Oficialitățile au negat aceste informațiile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here