19 februarie 2019. Milano. Al doilea oraș al Italiei ca număr de populație. Pe stadionul Giuseppe Meazza se juca un meci de Liga Campionilor la fotbal. Atalanta, revelația Europei, întâlnea Valencia. Atalanta e o echipă din Bergamo, un oraș aflat la 40 de km de Milano. Stadionul de acolo nu era însă omologat pentru astfel de competiții, astfel că s-a jucat în capitala provinciei Lombardia.

La 19 februarie Italia înregistra trei cazuri depistate de infectare cu coronavirus. 45 de mii de oameni luau cu asalt Giuseppe Meazza în seara acelei zile. Peste 40 de mii de italieni și vreo 3 mii de spanioli. A fost spectacol. A fost istorie. Atalanta a învins cu 4:1 și practic obținea biletele pentru următoarea fază a competiției. Zeci de mii de oameni au sărbătorit pe străzile din Milano și Bergamo în acea noapte și în zilele următoare. Niciodată în istoria sa, micuța echipă din Bergamo nu mai avusese asemenea rezultate.

La 21 februarie Italia număra deja 21 de cazuri de coronavirus. Toate în Lombardia, majoritatea absolută în Bergamo și Milano. Peste o săptămâna Italia număra deja mai bine de o mie de infectări. Dar fotbal încă se juca. Cu spectatori în tribune. La 29 februarie, la Roma, Lazio juca cu 40 de mii de de spectatori împotriva Bologniei. Asta în ciuda avertismentelor medicilor și specialiștilor, că toate evenimentele publice trebuiau demult anulate.

Fotbal s-a jucat însă până la 9 martie. Chiar dacă fără spectatori. Până la început de martie evenimentele publice se desfășurau în continuare în aproape toate regiunile, restaurantele erau pline de oameni, piețele din orașe în maximă agitație.

Foarte puțini erau cei care respectau indicațiile unor autorități nehotărâte, care cereau cu jumătate de gură oamenilor să stea acasă și să evite spațiile aglomerate. Facebook-ul era plin cu astfel de mesaje, văzute de milioane de oameni și apreciate de zeci de mii. Astfel de indivizi declarau că italienii care purtau măști „au înnebunit”, reclamau „conspirații mondiale” și îndemnau oamenii să-și vată de rutina zilnică.

Abia la 9 martie s-a declarat stare de urgență și s-au impus reguli drastice. Atunci deja 8 mii de italieni erau infectați cu COVID-19 și 463 muriseră. Coronavirusul se răspândise în toată țara.

Peste exact 31 de zile de la meciul de la meciul Atalanta Bergamo – Valencia, Italia numără deja 53500 de cazuri de infectare și 4825 de morți. Așa arată curba infectărilor din Italia, de la 15 februarie la 21 martie.

Cercetătorii italieni au stabilit că anume meciul Atalanta-Valencia a reprezentant momentul cheie al exploziei pandemiei în Italia. Poate chiar și în întreaga Europă. Astăzi Bergamo (urmat de Milano) este cel mai afectat oraș din Italia, iar regiunea Lombardia este lider detașat la infectări și morți.

Mai mult chiar, 35% din staff-ul echipei Valencia este infectat cu coronavirus. Inclusiv mai mulți fotbaliști. Valencia numără astăzi peste 1300 de cazuri de infectare și a fost printre primele orașe din Spania cu bolnavi depistați.

Ignoranța Turciei

Turcia înregistrase primul caz de coronavirus abia la 11 martie. Chiar și așa, evenimentele publice în această țară s-au desfășurat liber până la 20 martie.

Ultimul meci de fotbal s-a jucat la 17 martie. La 16 martie cifrele în Turcia deveneau deja îngrijorătoare, cu 18 infectări. În doar 5 zile, Turcia a ajuns la aproape o mie de infectați și 21 de morți. Pandemia se răspândește în aceste zile chiar mai rapid decât în Italia în primele zile de criză.

Turcia a fost penultima țară din Europa care a depistat cazuri de coronavirus. Ignoranța cu care a fost însă tratată pandemia, până la 20 martie practic neaplicându-se nicio măsură, a făcut ca Turcia să fie astăzi a 13-a cea mai infectată țară de pe Bătrânul Continent și să aibă cel mai galopant ritm al îmbolnăvirilor.

Olanda și Marea Britanie schimbă strategia

Olanda și Marea Britanie au fost două dintre statele europene care, inițial, și-au dorit să adopte strategia imunității colective. Să izoleze doar persoanele foarte vulnerabile, pe cei vârstnici și cu boli grave, dar pentru restul populației să permită libertate aproape totală. Sperau ei că așa oamenii vor deveni imuni în fața virusului.

Joi Olanda a devenit însă ultima țară membră a UE care și-a închis frontierele. Se renunță deja la ideea imunității colective, în condițiile în care COVID-19 este mult mai mult decât o simplă gripă, iar Olanda are deja aproape 4 mii de infectări și 136 de morți.

Sâmbătă seară, după săptămâni de bâlbe, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut britanicilor să stea acasă de „Ziua Mamei”, celebrată astăzi. „Felicitați-vă mamele prin skype”, le-a cerut Johnson britanicilor. Dar a trebuit ca cifra infectaților să depășească 5000 și 233 de oameni să moară. Au fost peste o mie de infectări doar ieri și 56 de morți.

Cifrele tragediei

Astăzi pandemia a ajuns în practic toate țările lumii. La ora scrierii acestui text avem 304.622 de cazuri de infectare și peste13.000 de morți.

În ultimele 24 de ore au murit 1670 de oameni în lume.  1300 dintre aceștia doar în Europa. Aproape 800 numai în Italia. Cea mai neagră zi la capitolul decese, de la izbucnirea pandemiei.

Așa arată curba deceselor în lume în ultimele două luni.

Ieri am avut aproape 30 de mii de infectări. Peste 20 de mii doar în Europa. Peste 10.500 doar în Italia și Spania.

Așa arată curba infectărilor în lume în ultimele două luni.

Ignoranța înseamnă moarte

Moldova are până la această oră 80 de cazuri confirmate. Au fost efectuate însă în jur de 700 de teste în total. Spre comparație, țări ca Italia, Germania sau Spania efectuează fiecare câte 30-60 de mii de teste pe zi.

Ieri parcurile din Chișinău arătau în continuare că niște adevărate furnicare. Foarte puțini oameni purtau măști și se bazau doar pe „imunitate” sau „Dumnezeu”. Pădurile din jurul Chișinăului erau și ele pline fum și grătare încinse.

Italienii și spaniolii au întârziat cu 2 săptămâni aplicarea măsurilor drastice. Turcii au trăit în ignoranță chiar mai mult. Astăzi țările lor sunt paralizate. Economia este pe butuci. Nu știe nimeni câte luni va mai dura criza. Câte mii de oameni vor mai muri, câte alte milioane vor rămâne fără locuri de muncă. Deja țările sunt în recesiune economică. O prelungire a situației cu 2 luni, la nivel global, ar putea provoca cea mai gravă criză economică din istoria lumii.

Aceste țări au însă economii puternice. Au pus deja în aplicare programe prin care ajută companiile cele mai afectate. Zeci de miliarde de dolari au fost deblocate pentru a interveni. În Franța și Germania se intervine chiar cu sute de miliarde.

Cu doar 80 de cazuri, Moldova deja are probleme cu spațiul în spitale. Numărul de teste pentru coronavirus este extrem de mic. Sistemul medical de la noi este probabil cel mai slab din întreaga Europă. O escaladare a situației ar însemna un dezastru social și economic.

Cu cât mai puțin vom ieși din case în această perioadă, cu atât mai rapid se va finaliza această situație. Cu cât vom fi mai precauți, cu atât mai rapid vom reveni la normalitate. E un lucru pe care trebuie să-l înțeleagă toată lumea. Pe care cei responsabili și conștienți sunt obligați să-l transmită ignoranților.

STAI ACASĂ! Transmite la cât mai multă lume!

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here