Expertul economic: În următoarele luni, leul moldovenesc va fi pus sub presiune

Autor: , in Economic / 23 martie, 2020, 17:52

Expertul economic Veaceslav Ioniță anticipează creșterea deficitului de valută în următoarele luni, ceea ce va pune presiune pe leul moldovenesc.

Conform expertului, timp de 13 luni cererea anuală de valută a fost mai mare decât oferta, dar în luna februarie 2020 piața a intrat în echilibru, iar oferta în valori anuale a depășit cererea cu 40 milioane de dolari. Astfel cererea s-a redus până la 2,11 miliarde USD, iar oferta în valori anuale a crescut până la 2,15 miliarde de dolari.

„În perioada (ianuarie 2019 – ianuarie 2020) deficitul de valută pe piața valutară a constituit 138 milioane USD. După cum am mai scris și anterior la noi deficitul de valută are o trăsătură strict electorală. Altfel spus cererea de valută crește în preajma alegerilor parlamentare. Trebuie de menționat că BNM a intrat în această zonă de deficit valutar foarte bine pregătită cu rezerve valutare de 3,065 miliarde USD, recordul absolut atins în decembrie 2019”, susține expertul într-o analiză.

Ioniță prognozează că în 2020 piața valutară fa fi afectată de doi factori majori: alegeri și criza economică, care se face din ce în ce mai inevitabilă. În opinia noastră oferta de valută va scădea puternic în acest an, iar cererea va rămâne relativ stabilă cu tendințe de scădere.

„Anticipăm creșterea deficitului de valută în următoarele luni, cea ce va pune presiune pe Leul moldovenesc”, spune expertul economic.

Ioniță spune că, în opinia sa, BNM va interveni activ prin vânzări de valută, dar totuși va admite o ușoară depreciere a valutei naționale, pentru a asigura competitivitatea economiei naționale pe de o parte și protejarea populației de creșterea prețurilor pe de altă parte.

„Anul 2020 este văzut ca anul când valutele țărilor în curs de dezvoltare vor avea tendințe puternice de depreciere. Însă datorită alegerilor din toamnă acest proces în Moldova se va petrece mult mai lent decât în țările din regiune. Putem concluziona că acest echilibru atins pe piața valutară riscă să fie cel mai scurt în istoria noastră, iar piața în max. 2-3 luni va intra iarăși în zona de deficit valutar”, mai spune Veaceslav Ioniță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X