Foto: mihaelajosanusite.files.wordpress.com

Satul Talmaza din raionul Ștefan-Vodă, plasat în carantină din cauza COVID-19, a rămas singur în fața problemelor. Cel puțin asta afirmă vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, care afirmă că localitatea nu dispune de măști și dezinfectant în numărul necesar, iar poliția nu asigură regimul special de intrare/ieșire din sat.

Afirmațiile vin după ce satul Talmaza a fost plasat în carantină pentru următoarele 40 de zile, în legătură cu depistarea a două cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Astăzi, Alexandru Slusari vorbește despre patru cazuri.

„Ieri primăria satului, în baza deciziei Comisiei raionale pentru situația excepțională, a anunțat starea de carantină. Și a rămas sîngură în fața problemelor.

Azi dimineață am vorbit cu primarul satului. Cu proprii forțe consilierii asigură autoizolare în sat cu peste 7 mii locuitori și protecția sanitară a localnicilor. Nu se plăng. Dar sunt mirați că la nivelul central decizia lor nu este recunoscută. Nimeni de la guvernare de la momentul introducerii stării de urgență nu a venit cu explicații privind delimitarea clară a competențelor autorităților centrale, raionale și celor locale”, a scris vicepreședintele Parlamentului pe Facebook.

„Drept urmare, satul nu dispune de măsti și dezinfectant în numărul necesar. Poliția nu asigură regim special de întrare/ieșire în/din sat. La final de discuții primar cu un iz de amărăciune a întrebat retoric dacă centru ar introduce carantină doar după un caz de deces. Nu am avut ce să-i răspund. Sper foarte mult ca Comisia centrală va interveni urgent în situația”, afirmă Slusari.

„Fiecare primar este gospodar în satul lui”

Contactat de Cotidianul.md, serviciul de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecția Sociale a făcut trimitere la descentralizarea administrativă a autorităților publice locale, care urmează să asigure prezența a unui număr suficient de măști, dezinfectanți și alte articole sanitate.

Totodată, Poliția Republicii Moldova va reveni cu un comentariu pentru Cotidianul.md în legătură cu situația din localitatea Talmaza și afirmațiile lui Alexandru Slusari.

Precizăm că, potrivit unei dispoziții semnate de primarul localității, carantina va fi valabilă între 21 martie și 29 aprilie.

Talmaza este unul dintre cele mai mari sate din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here