Foto: ilgazzettino.it

Medicul din Chișinău care a fost infectată cu COVID-19 de un pacient care a tăinuit că a intrat în contact cu persoane venite din zonele de risc transmite cetățenilor să fie responsabili și să comunice date veridice, pentru a nu pune în pericol viața altor oameni.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a transmis marți dimineață mesajul femeii infectate, după ce a discutat cu ea și a acceptat să facă acest lucru.

„Am comunicat cu lucrătorul medical care a fost infectat cu COVID-19 și vreau să menționez, cu acceptul doamnei, am făcut referire la acest caz. Am fost în legătură telefonică cu ea și țin să-i mulțumesc că a acceptat să fac public cazul, pentru a veni cu un mesaj din partea ei de atenționare a populației. Ajutați medicii să vă ajute. Livrați date veridice atunci când intrați în contact cu personalul medical. Nu ascundeți și nu denaturați informația, pentru că acest lucru poate duce la efecte negative atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât și asupra stării de sănătate a lucrătorilor medicali care vin să vă ajute”, a transmis Dumbrăveanu mesajul medicului infectat.

Citește și: Starea de sănătate a bolnavilor cu COVID-19 din Republica Moldova (VIDEO)

Amintim că o persoană care a tăinuit că a intrat în contact cu persoane revenite de la mănăstirea din Ucraina și și-a expus copilul pericolului a infectat câteva cadre medicale. Femeia nu a dorit să spună medicilor despre contactul cu bolnavi de COVID-19, iar cazul a fost descoperit după ce s-a constatat că soțul și copilul mai mare al celor doi sunt internați în spital, iar copilul mic al acesteia a ajuns în secția reanimare.

Amintim că începând cu data de 25 martie va fi limitat accesul în unele spații publice, cum ar fi parcurile sau locurile de joacă pentru copii, iar persoanele trecute de 63 ani nu vor putea ieși din casă, cu excepția deplasărilor în interese de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, pentru asigurarea cu produse alimentare, pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată, precum și pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here