Foto: Facebook/Ion Ples Alexandru

Igor Dodon a mai reușit o „performanță” – ieșirea armatei naționale pe străzile din Chișinău a părut să facă parte dintr-un exercițiu de propagandă al regimului. Cu armament greu la vedere, cu inspecția armatei de către Dodon și membrii „tehnocrați”, dar fără măști, fără mănuși și fără a respecta minime standarde de distanță. Igor Dodon continuă campania electorală într-un moment dificil pentru întreaga lume, dar încearcă să copieze modelul lui Vladimir Putin – virusul e doar o „răceală”, Moldova este pregătită, totul este în regulă. De cealaltă parte, Uniunea Europeană luptă la vedere cu epidemia și spune adevărul. Moldova încă minte.

Apariția de ieri a unor forțe militare pe străzile Chișinăului, cu transportatoare blindate și armament greu la vedere, a arătat mai degrabă a scenariu de PR pentru președintele Igor Dodon și guvernul Chicu. Igor Dodon a încercat în ultimele zile nu doar să minimalizeze consecințele epidemiei de coronavirus, sugerând că nu este altceva decât o banală răceală, dar se încearcă și ascunderea problemelor grave cu care se confruntă sectorul medical din Republica Moldova – unul lipsit de resurse, dependent de donații din Vest, cu personal medical plătit insuficient și care a plecat în număr mare în România sau țările vestice.

Ieri, Igor Dodon și guvernul așa zis tehnocrat au mai făcut un pas înainte în această încercare tristă de a acoperi problemele cu care se confruntă Chișinăul. Ceea ce ar fi trebuit să fie doar un exercițiu prin care armata Republicii Moldova să ajute forțele de ordine în menținerea unor restricții necesare și a ordinii publice, s-a transformat într-un exercițiu de propagandă și a arătat mai degrabă a paradă de 9 Mai.

Defilarea blindatelor cu armamentul greu/mitralierele la vedere, întâlnirea acestora cu Igor Dodon și membrii Guvernului, așa cum apare inclusiv pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării, a fost o imagine supra realistă.  Niciunul, dar niciunul dintre actorii în cauză, fie președintele Dodon sau membrii armatei, nu purta nici măcar un minim echipament de protecție – măști sau mănuși. Ca să nu mai vorbim de menținerea unei distanțe de 1-2 metri între ei. Totul a semănat cu o defilare de 9 mai înspre bucuria Partidului Socialist și a președintelui Igor Dodon care continuă campania electorală într-un moment foarte dificil pentru Moldova și întreaga lume.

Exemple sunt – cel pe care Igor Dodon îl vizitează lunar, Vladimir Putin, folosește și el epidemia pentru a susține propaganda regimului de la Kremlin pentru a continua războiul informațional cu Uniunea Europeană. În Rusia virusul nu există, de parcă ar exista o barieră naturală, și nu o ținere sub tăcere a cazurilor apărute. Iar Putin „ajută” Europa, cosmetizând imaginea țării și încercând ridicarea sancțiunilor și sporirea influenței în spațiul european. Totul face însă parte din scenariul de propagandă de la Moscova – e nevoie ca lucrurile să fie ținute sub control până la referendumul care îl va face pe Putin președinte pe viață. Și asta înainte ca pandemia să arate slăbiciunile economiei și ale sistemului medical rusesc.

De cealaltă parte, Dodon are și el nevoie să capitalizeze electoral și, așa cum povestea și istoricul Armand Goșu, nu poți transforma vilele oligarhilor de la Chișinău în spitale și facilitați medicale și nici nu poți aduce înapoi miile și zecile de mii de medici moldoveni plecați din țară. Republica Moldova este dependentă de suportul european și american, inclusiv privind dotările spitalelor, căci dinspre Rusia nu vine decât propagandă. Igor Dodon are însă nevoie să joace această carte din punct de vedere electoral – împrumutul de la ruși nu a mai venit, iar economia Moldovei, afectată de coronavirus, va deveni din nou dependentă de suport european sau american. Cum va mai putea ulterior Dodon să joace cartea pro rusească?

Decizia Moldovei de a scoate armata pe străzi nu este una singulară. Însă modul în care acest lucru s-a întâmplat ține de propaganda regimului. Țările vestice folosesc armata pentru a construi spitale, a menține ordinea publica și restricțiile de circulație. România a autorizat, de asemenea, utilizarea Armatei Naționale – ce construiește deja spitale de campanie, susține dezvoltarea de tehnică medicală în România (e.g izolete) și va ajuta la menținerea ordinii publice. Niciuna dintre armatele europene nu a ieșit însă în pas de defilare cu armament greu la vedere. Se fac patrule de soldați, se folosesc transportatoare, dar nu se merge cu blindate dotate cu mitraliere la vedere printre civili. Nici măcar ca „simbol” cum se lăuda un domn ministru.

Ieri, un deputat PAS se întreba ce va urma – dacă Igor Dodon va scoate inclusiv tancurile pe strada – Nu, nu le va scoate pentru că Republica Moldova nu are tancuri funcționale, iar sectorul militar a fost și el puternic subfinanțat – în Moldova nu au fost bani pentru dotarea militarilor cu echipamente de protecție, se folosește tehnică sovietică. Și aici este o dependență de donații vestice, dar armata este folosită pentru scopurile de propagandă ale regimului.

Guvernul Moldovei și Președinția nu doar că nu par să înțeleagă gravitatea situației, dar ieri se gândeau cum să voteze un proiect de lege pentru confecționarea de medalii pentru parada de la 9 Mai. Când toate țările europene își folosesc toate resursele pentru susținerea sistemului medical, când în Moldova se strâng bani și echipamente de către cetățeni și organizații non-guvernamentale, iar sistemul medical are grave probleme, guvernul Moldovei se ocupă cu medaliile de 9 Mai. Căci, dacă s-ar anula, Moscova nu ar fi fericită, nu?

Moldova, România, țările Vestice, Rusia vor fi afectate puternic de coronavirus . Până acum, Uniunea Europeană, cu toate greșelile pe care le-a făcut, ezitări și sistemul său birocratic, alege să spună adevărul și să se lupte deschis cu epidemia. UE este puternic afectată, va intra probabil în recesiune, dar va ieși mai întărită din această situație. Rusia, pe de altă parte, continuă cosmetizarea propriei imagini, folosește propaganda și armatele de troli pentru a părea „salvatorul” Europei. E decizia Moldovei unde se va situa, dar continuarea unei politici de fake news –uri, ca cea îndreptată împotrivă Maiei Sandu și a Uniunii Europene, este o decizie falimentară.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

  1. Acest comentariu nu va fi char la temă. Dar sperăm că îl va citi și A. Cozer. Forțele politice anti-naționale și pro-Kremlin zi de zi sunt tot mai agresive, recurg la procedee și acțiuni pste limita omeniei. Ele au multiple tribune de propagandă. Cu regret, și așa televiziuni ca JURNAL TV și TV8 le acordă microfoanele unor trubaduri obraznici ai PSRM-lui, care sunt agresivi, inculți, etc., și le astupă gura și moderatorilor. La acest capitol, cu regret le ajută și jurnaliști care se consideră promotori ai democrației și pro-europenismului. Îl avem În vedere pe A. Cozer, pentru că la emisiunea de la JURNAL TV el avordă microfonul mai mult celor de la guvernare, ori susținătorilor acestora. Nu ne-am mira dacă mâne-poimâne l-ar invita pe E. Vardanean și i-ar da șansa să o murdărească mai departe M. Sandu și se lustruiască pe sine. Păcat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here