Foto: sputnik.md

După introducerea Stării de Urgență au fost adoptate mai multe măsuri care au fost replicate și extinse în regiunea transnistreană. Începând cu data de 16 martie 2020, în regiunea transnistreană sunt aplicate măsuri în oglindă cu cele de la Chișinău. Declarațiile au fost făcute de către viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic.

În cadrul unui briefing de presă, Lesnic a spus că „acum, ca niciodată, avem nevoie ca dialogul dintre Chișinău și Tiraspol să fie eficient, prompt și să corespundă realității”.

„Pentru a nu include în zona de carantină anumite categorii de persoane de care avem nevoie, mai ales acum, am ajuns la un numitor comun cu Tiraspolul ca în momentul în care aceste persoane vor trece malul stâng al Nistrului să nu fie d plasați în carantină. Este vorba despre fermierii care au terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol, cu condiția ca aceste persoane să nu fie în contact cu celelalte persoane, dar și că se vor dedica doar terenurilor agricole. O altă categorie se referă la funcționarii din penitenciare și la polițiștii care deservesc zona limitrofă; angajații serviciilor de urgență și pompieri, precum și angajații serviciilor de întreținere și reparație a rețelelor electrice și de gaze naturale”, a declarat Lesnic.

O altă problemă care afectează mulți locuitori din Zona de Securitate, la fel a fost soluționată, potrivit viceprim-ministrului pentru reintegrare. Această problemă se referă la persoanele care trebuie să își primească pensiile:

„Pentru a nu concentra mai multe persoane într-o singură localitate, am reușit treptat în câteva zile ca unele categorii de persoane să își ridice pensiile. Aceasta, pentru a nu forma cozi interminabile. Pentru alte categorii, încă suntem în discuții cu Tiraspolul pentru ca acești beneficiari să aibă acces pentru aceste pensii”.

În lista de realizări, se numără și 3 cetățeni care au revenit acasă și au domiciliul în regiunea transnistreană, fiind cetățeni ai Republicii Moldova.

„La moment, lucrăm împreună cu misiunile diplomatice ale Republicii Moldova amplasate înafara țării pentru a stabili modalitatea revenirii acasă a 96 de cetățenii ai Republicii Moldova”, a mai spus Lesnic.

Totodată, săptămâna trecută, autoritățile de la Chișinău au reușit să transmită în regiunea transnistreană două loturi de medicamente și produse farmaceutice. La moment, este o solicitare privind necesitatea altor două loturi de medicamente.

Totodată din cauza stării de urgență, a fost suspendată activitatea a două ghișee ale Agenției Servicii Publice, dislocate în Rîbnița și Tiraspol. Activitatea va fi reluată după ridicarea Stării de Urgență.

În regiunea transnistreană locuiesc 317.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a anunțat că, până în prezent, 6 cazuri de COVID-19 au confirmate în regiunea transnistreană și alte peste 1.500 de persoane sunt în autoizolare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here