Cum sunt tratați pacienții infectați cu Covid-19 din Republica Moldova

Autor: , in COVID-19 / Social / 25 martie, 2020, 09:45

Medicii moldoveni folosesc în schemele de tratament ale bolnavilor infectați cu coronavirus de tip nou antibiotice, antipiretice, antivirale, antitusive, preparate cardiovasculare, pentru respirație și pentru ridicarea imunității.

Aceasta rezultă dintr-o circulară a Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) adresată instituțiilor medical-sanitare din Republica Moldova. CAPCS anunță în document că spitalele, pe parcursul a 60 de zile, sunt în drept să achiziționeze, la propria decizie, anumite medicamente dintr-o listă de 69 de preparate.

În listă nu se regăsesc preparatele aplicate de unii medici din România, care ar fi dat rezultate bune în tratarea coronavirusului, cum ar fi în Timișoara.

Surse din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au comunicat pentru Anticorupție.md că nu există un protocol privind tratarea coronavirusului de tip nou, iar medicii folosesc schemele de tratament a simptomelor, cum ar fi tusea și febra, sau a afecțiunilor provocate, ca pneumonia.

Citește și: Mesajul „Stați acasă” răsună pe străzile Capitalei. Amenzi pentru cei care nu vor respecta noile reguli (VIDEO)

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 
– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X