Pe perioada stării de urgență, adică până la 15 mai, jurnaliștii din Republica Moldova trebuie să renunțe la „enunțarea propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare” despre pandemia COVID-19 și să prezinte obligatoriu pozițiile oficiale ale autorităţilor publice competente. O dispoziție în acest sens a fost semnată de președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol.

Potrivit dispoziției semnate de Vicol, în toate programele audiovizuale de ştiri şi de dezbateri cu privire la reflectarea situației la zi și a consecințelor generate de efectele pandemice ale COVID-19, atât în plan național, cât și extern, toți subiecții Codului serviciilor media audiovizuale vor prezenta știri și informații „în condiții de circumspecție sporită, rigoare şi acurateţe maximă, luându-se în calcul impactul pe care îl poate produce respectiva știre sau informație”.

O altă măsură dictată de președintele CA este că, în condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale). „Acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”, se arată în dispoziția semnată de Vicol.

Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul, Ministerul Sănătății, OMS – unicele surse sigure, veridice și imparţiale

„Pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern”, se arată în ordinul CA.

Conform sursei, unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare sunt Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății.

Președintele CA motivează că această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării „exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor”.

Totodată, presa e îndemnată să evite „senzaționalul și infodemia caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie”.

Jurnaliștii trebuie să combată „contaminarea publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare, să verifice orice informații legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus, să respecte regulile deontologice și să acorde o atenție specială fiecărui mesaj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată „latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor”.

Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor de media și-au exprimat indignarea față de ordinul semnat de Vicol, acuzând CA de introducerea cenzurii.

„Ieri au scos ostașii cu arme în stradă – personal mă așteptam să văd o armată ce previne și ajută, nu băieții ieșiți să se laude cu automatul. Azi s-au apucat (în sfârșit) de media, instituind…cenzura. De azi opinia este interzisă. Nu știu încă dacă este improvizația individuală a domnului Vicol ori a acționat la “sugestia cui trebuie”, dar este o decizie mai mult decât periculoasă. Nivelul de credibilitate a autorităților e la limită, dar dacă ele cred că prin asemenea decizii își vor drege imaginea, tare mai greșesc. Și încă ceva: cu cât mai mult stăm acasă, cu atât mai mare va fi marja de acțiune pe care i-o oferim guvernării, lăsând-o să facă ce vrea sub paravanul stării de urgență. De aceea, haideți să stăm mai disciplinat acasă, că poate reușim să ieșim mai repede”, a comentat fosta director al Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Sorina Stefârţă.

„După cum și era de așteptat, Consiliul Audiovizualului introduce cenzura”, a comentat directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, enunțând prevederile articolul 22 al Codului serviciilor media audiovizuale.

Articolul 22.Difuzarea informaţiilor cu privire la starea de urgenţă, de asediu şi de război
(1) Informaţiile şi comunicatele oficiale ale autorităţilor publice cu privire la starea de urgenţă, de asediu şi de război sînt difuzate de către furnizorii de servicii media integral şi cu prioritate.
(2) Informaţiile prevăzute la alin.(1) sînt difuzate în cadrul serviciilor media audiovizuale liniare în mod operativ, din momentul comunicării acestora.
(3) Informaţiile prevăzute la alin.(1) sînt difuzate inclusiv prin intermediul limbajului mimico-gestual sau prin titrare sincron pentru a asigura accesul la informaţie al persoanelor cu dizabilităţi de auz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here