Spitalul din Cărpineni, închis după ce 24 de angajați au contactat cu o pacientă din Bălceana

Autor: , in Populare / Social / 25 martie, 2020, 12:57

Primăria comunei Cărpineni din raionul Hâncești a anunțat în dimineața zilei de miercuri că spitalul din localitate a fost închis pentru două săptămâni, după ce 24 de angajați ai instituției medicale au intrat în contact cu o pacientă care nu a declarat că, al rândul ei, a contactat cu o persoană infectată cu noul tip de coronavirus.

„Spitalul Cărpineni închis în carantină pentru o perioadă de 14 zile! 24 de angajați ai spitalului sunt cu statut de „contacți” în urma internării în spital a unei paciente originare din satul Bălceana, care nu a declarat ca a contactat cu o persoană infectată cu virusul Covid-19.

Aducem mulțumiri personalului medical pentru dedicare zi de zi în slujba sănătății cetățenilor și îi așteptăm să revină sănătoși peste 14 zile în Spitalul Cărpineni”, se arată într-un anunț plasat pe pagina de Facebook a primăriei Cărpineni.

Amintim că locuitorii satului Bălceana din raionul Hâncești au fost plasați în carantină, după ce au fost depistate mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul sătenilor. Carantina a fost impusă din 16 martie și va dura până la 31 martie, conform deciziei inițiale.

La 12 martie, o femeie originară din satul Bălceana a fost depistată pozitiv la coronavirus. Aceasta ar fi revenit din Italia în același avion cu prima femeie la care a fost confirmat pozitiv COVID-19. Femeia din Bălceana a prezentat primele simptome de îmbolnăvire la scurt timp după ce a ajuns în Moldova și a fost transportată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Potrivit primarului satului Bălceana, Iurie Pasat, primul test făcut femeii a arătat că nu este infectată cu coronavirus, astfel aceasta a mers acasă. Primarul a declarat anterior că femeia respectivă nu a respectat regimul de autoizolare pentru 14 zile, astfel nu se cunoaște exact numărul de oameni cu care aceasta a interacționat.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X