​O nouă decizie CA: Modul în care posturile TV și radio trebuie să informeze publicul despre COVID-19

Autor: , in COVID-19 / Cultură/Media / 27 martie, 2020, 19:41

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au adoptat în ședința din 27 martie, cu unanimitate de voturi, o nouă decizie cu privire la felul în care jurnaliștii de televiziune și radio ar trebui să reflecte subiectele legate de pandemia de coronavirus. Se întâmplă la o zi după ce președintele CA, Dragoș Vicol, și-a anulat dispoziția care a stârnit mai multe critici în breasla jurnalistică, scrie media-azi.md.

Potrivit noii decizii, în toate programele audiovizuale de știri și de dezbateri cu privire la reflectarea situației la zi a consecințelor generate de efectele pandemiei, atât în plan național, cât și extern, „obligatoriu și cu prioritate maximă” trebuie să se difuzeze „informații exhaustive cu privire la starea de urgență în sensul reflectării neîntârziate a datelor și comunicatelor oficiale ale Comisiei pentru Situații Excepționale și altor autorități publice”.

Documentul mai prevede că posturile de televiziune și radio vor trebui să prezinte informațiile respective „integral, obligatoriu, inclusiv prin intermediul limbajului mimico-gestual sau prin titrare sincron”.

De asemenea, furnizorii de servicii media vor trebui să difuzeze informații cu privire la coronavirus „exclusiv din surse verificate obligatoriu de către furnizori, cu prezentarea poziției autorității publice de resort”.

Documentul a fost votat de cinci membri ai CA, prezenți la ședință. Președintele Dragoș Vicol a afirmat că a renunțat la Dispoziția nr. 2 pentru „a calma spiritele în societate”. El a adăugat că decizia a fost luată în contextul pandemiei și pentru a proteja spațiul audiovizual de răspândirea informațiilor false despre Covid-19.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X