102 ani de când Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România. Mesajul ambasadorului României la Chișinău

Autor: , in Politic / 27 martie, 2020, 21:03

Vineri, 27 martie, se împlinesc 102 de când Sfatul Țării, organul legislativ al Basarabiei, a votat în favoarea Unirii acestei regiuni cu România. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a scris un mesaj dedicat eventimentului care a avut loc în anul 1918 și a dus la reunificarea statului român.

Potrivit, 27 martie 1918 a fost unul dintre foarte puținele momente istorice, astrale, în care Basarabia a decis în mod suveran pentru sine, iar un alt moment l-a reprezentat Declarația de Independență a Republicii Moldova, din 27 august 1991.

„România împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv acele state care au recunoscut la Conferința de Pace de la Paris, la 28 octombrie 1920, Unirea Basarabiei cu Patria Mamă susține fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova. Acest parcurs ar trebui asumat pe deplin și promovat serios și responsabil, în mod suveran, de către autorități, din cel puțin două motive: a) majoritatea populației Republicii Moldova își dorește asta și b) Republica Moldova este din punct de vedere geografic, istoric și cultural în Europa”, a scris ambasadorul pe contul său de Facebook.

„Se spune că în vremuri grele sunt testate caracterele. Cu toții ne confruntăm acum cu o pandemie groaznică, care lovește global și nediscriminatoriu și ale cărei efecte nocive le vom simți multă vreme de acum încolo. Probabil că va trebui să re-gândim politici (economice, sociale, de sănătate etc.), va trebui să ne schimbăm felul de viață (acordând mai multă atenție persoanelor de lângă noi și mediului înconjurător), va trebui să prețuim mai mult valorile și principiile fundamentale pe care ne-am format ca popor și nație (ca libertatea, iubirea de neam și țară, dreptul de exprimare). În orice criză majoră există însă și oportunități, iar eu sper că vom înțelege că doar prin unitate și solidaritate vom trece împreună și peste această năpastă”, a mai scris diplomatul, arătându-se convins că Uniunea Europeană, în ansamblul său, și România, în special, nu vor uita de Republica Moldova și de alte state din Parteneriatul Estic.

„Până atunci, să ne ferim de dezinformare și propagandă, să rămânem cu toții sănătoși și să respectăm recomandările autorităților”, a adăugat Daniel Ioniță, în contextul situației epidemiologice excepționale legate de răspândirea infecției COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *