„2.000 de infectați cu COVID-19 în Moldova până în aprilie. Vor muri mulți”. Ex-directorul Spitalului Republican confirmă prognozele anunțate de Chicu

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 27 martie, 2020, 16:53

Numărul de persoane infectate cu coronavirus în Republica Moldova care este anunțat de autorități, în realitate, de fapt, este mult mai mare. Declarația a fost făcută de către ex-directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, recent demis din funcție. Totodată, acesta confirmă prognozele anunțate de Chicu care spune că vor fi 2.000 de infectați cu COVID-19 până în aprilie, dacă oamenii vor fi indiferenți.

Ciubotaru a explicat că numărul mic de cazuri confirmate este din cauza numărului mic de teste făcute. Iar cifra de 177 de persoane infectate este „o glumă”.

„177 de cazuri confirmate – e o glumă, sunt mult mai mulți, dar noi nu știm (…) La noi se testează doar cei care întrunesc caracteristicile de caz: temperatură, rinoree, dureri de cap și dureri în piept. Dacă nu ai aceste simptome, nu ți se face testul. Dacă nu ai chestiile astea nu se face testul. Păi să știți că 30-35 la sută din cei infectați nu au absolut nicio simptomă, sunt sănătoși tun. Ei sunt mulți, noi nu știm pur și simplu”, a declarat Ciubotaru, în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Prim-ministrul Ion Chicu a declarat după ședința Comisiei Situații Excepționale că, conform estimărilor, dacă numărul de noi infectări va continua după trendul din ultimele zile, la 10 aprilie vom atinge 2.000 de pacienți și acest număr va pune la grea încercare sistemul medical.

„Dinamica creșterii numărului de pacienți ne vorbește despre faptul că dacă continuăm în asemenea tempouri, către data de 10 aprilie putem atinge cifra de 2.000 de pacienți. De modul cum ne mobilizăm acum, depinde numărul celor infectați și decedați pe parcursul următoarelor 2-3 săptămâni. Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulți. (…) Acest număr, dacă ajungem la el, va pune la grea încercare sistemul nostru medical. Pericolul este major pentru viața noastră”, a declarat Chicu.

Ex-directorul Spitalului Republican confirmă prognozele anunțate de Chicu, spunând – „da, aceasta este o cifră reală”.

„Eu am înțeles destul de clar semnalul lui Chicu și prognoza anunțată. Am înțeles fără dubii. Această prognoză este o realitate, este un adevăr pe care trebuie să îl primim așa cum este. Da, desigur că vor muri mulți dacă nu se vor lua măsurile. Premierul Ion Chicu a spus că, dacă nu luăm măsurile ne vom infecta mulți și unii vom muri. Trebuie să oprim cât mai drastic infectarea. Eu presupun că dumnealor dispun de niște informații, nu o spun din vânt. Dar este un adevăr, aceeași părere am și eu”, a menționat Anatol Ciubotaru.

„Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulți. Avem aproape 4 mii de locuri în spitale, cu toate acestea putem avea un număr mai mare de cazuri confirmare. În aceste condiții, deja am rugat să se pregătească spații alternative pentru noii pacienți, inclusiv hoteluri, săli. Trebuie să înțelegem că acestea vor fi spitale improvizate, fără un nivel de asistență medicală pe care îl avem acum. Depășirea numărului de 3-4 mii de infectați va însemna o imposibilitate de a acorda suport tuturor”, a spus Chicu.

Din totalul de persoane infectate cu coronavirus sunt și 4 medici de la Spitalul Republican care au fost testați la coronavirus la o clinică privată, apoi testul a fost confirmat și de laboratorul ANSP. Indicația ca cei 4 angajați medicali să fie testați pentru coronovirus la un laborator privat l-a costat pe Anatol Ciubotaru funcția de director al Spitalului Clinic Republican, acesta fiind demis ulterior de către autorități.

Citește și: „Mai am jumătate de an până la pensie, dar nu mă supăr pe ei”. De ce a fost demis și regretele ex-directorului Spitalului Republican (VIDEO)

Iulian Namolovan este unul dintre cei patru medici de la Spitalul Clinic Republican (SCR) testați pozitiv la coronavirus. Într-o petiție online, acesta a povestit că a ajuns să fie testat la un laborator privat pentru ca să nu devină o problemă pentru cei din jur.

Citește și: Mărturiile unui medic infectat cu COVID-19: Eu cu soția așteptăm un copil, pe primul l-am pierdut, am dorit să fiu testat de urgență

În noaptea de joi spre vineri a decedat a doua victimă de COVID-19 în Republica Moldova. Este vorba de un cadru medical. Conform ministrei Sănătății, femeia în vârstă de 79 de ani a fost internată la spital în data de 19 martie.

Începând cu data de 27 martie au intrat în vigoare noi restricții de circulație în țară:

– Se interzic grupurile mai mari de trei persoane în stradă, cu excepția rudelor de gradul 1 și 2;
– Cetățenii sunt obligați să aibă asupra lor un act de identitate atunci când ies din casă;
– Se interzice, aflarea în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement;
– Se interzice prestarea serviciilor de alimentare publică în unitățile de comercializare a produselor petroliere;
– Se interzice persoanelor în vârstă de peste 63 ani, aflarea în afara domiciliului și în spațiile publice cu excepția: deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare, deplasarea pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, deplasarea pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X