COVID-19. Dintre cele 32 de cazuri noi confirmate, 14 sunt lucrători medicali

Autor: , in COVID-19 / Populare / Social / 28 martie, 2020, 22:44

Dintre cele 32 de cazuri noi de COVID-19 confirmate sâmbătă, 14 sunt lucrători medicali, inclusiv 4 angajați ai unui laborator privat. Totodată, unul din asistenții medicali diagnosticați cu noul coronavirus a fost tratat și urmează să fie externat.

Sunt datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, bilanțul angajaților din sistemul medical, infectați cu COVID-19, a ajuns la 50. Asta înseamnă că mai mult de 1/5 (circa 22%) din cazurile de infectare din Republica Moldova implică lucrători medicali.

Precizarea vine după ce astăzi, 28 martie, au fost confirmate încă 32 cazuri de COVID-19, dintre care 2 cazuri sunt de import (Marea Britanie și România) și 30 cazuri cu transmitere locală (Chișinău, Ștefan Vodă, Soroca, Anenii Noi, Ialoveni, Cahul, Hâncești).

Potrivit ex-ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, nici statele care se confruntă cu probleme grave cauzate de COVID-19 (n. r. – nici măcar Italia, cea mai afectată țară europeană) nu au înregistrat un asemenea procentaj de îmbolnăviri în rândul angajaților din sistemul medical.

„Este prea mult pentru o situație prezentată ca aparent bună și sub control – 18% din numărul total. Nici țările care se confruntă cu probleme grave nu au inregistrat așa ceva. Italia a înregistrat circa 9% din numărul total de îmbolnăviri”, a scris Ala Nemerenco, făcând referire la situația de vineri, când numărul angajaților medicali infectați era de 36.

Tot astăzi, deputatul Radu Marian a publicat un mesaj despre care spune că l-a recepționat de la copilul unei asistente medicale din Bălți. În mesaj se arată că asistenții medicali de la spitalul din Bălți primesc „o singură mască pentru 24 de ore și 2 perechi de mănuși fără alte echipamente. Pe hârtii scrie altceva, dar situația e cu totul alta. E ca și cum ar merge pe front fără arme la moarte sigură”.

Amintim că o asistentă medicală de 79 de ani a murit în această săptămână, răpusă de noul coronavirus.

Autoritățile vin din nou cu recomandări pentru populație:

– Stați acasă! Evitați la maxim posibil locurile publice;

– Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 1 m;

– Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112.

Citește și: COVID-19. Chicu: Avem semnale că populația, dar și preoții, se conformează tot mai mult cerințelor autorităților

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X