Directorul Spitalului Republican explică cum a fost posibilă fuga pacientului cu COVID-19
Directorul Spitalului Clinic Republica (SCR) spune că pacientul infectat cu COVID-19, care a fugit noaptea trecută din instituție (și prins ulterior de poliție) era internat în secția terapie intensivă, dar starea de sănătate a acestuia poate fi calificată drept „de gravitate ușoară” sau „satisfăcătoare”. Potrivit lui Andrei Uncuța, mâine pacientul urma să fie transferat într-un spital în care sunt tratați pacienții cu forme ușoare ale infecției cu COVID-19.
„Evident că starea de sănătate este bună, dacă a avut capacitatea de a pleca. Vom discuta cu el pentru a afla care au fost motivele pentru a pleca, dar starea sa de sănătate era bună, atât la plecare, cât și la întoarcere”, a declarat Andrei Uncuța pentru Ziarul de Gardă.
Directorul precizează că nu toți pacienții cu COVID-19 sunt conectați la aparate de respirație artificială, iar acest pacient, pe tot parcursul aflării în spital, nu a fost conectat la un aparat de respirație dirijată.
„Ei (majoritatea pacienților) sunt monitorizați și asigurați cu oxigen, prin mască sau nazal, prin tuburi, dar nu conectați la aparate”, a menționat directorul SCR.
Andrei Uncuța afirmă că bărbatul respectiv este singurul pacient izolat în blocul de terapie intensivă, dar care se află într-o stare bună de sănătate.
„Toate secțiile sunt izolate, dar la ieșire nu este blocată ușa. Este blocată doar din exterior, nu poate să intre fiecare, trebuie să aibă acces. Pacientul, folosindu-se de moment, aflându-se în stare bună, a găsit momentul când pesonalul medical nu l-a observat și a ieșit din secție”, a explicat Andrei Uncuța pentru sursa citată.
Acesta susține că dispariția a fost seseizată în cel mult jumătate de oră, iar paza a verificat imediat imaginile de pe camerele de supraveghere și a stabilit pe unde a ieșit pacientul.
Precizăm că pacientul fugar a fost găsit de oamenii legi într-o clădire aflată în construcție din Ialoveni.
Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ:
– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.
Comentarii