Peste 1000 de procese verbale întocmite pentru încălcarea regulilor împotriva COVID-19

Autor: , in Social / 28 martie, 2020, 20:16

Conform informațiilor oficiale, până în prezent au fost întocmite 1040 de procese verbale contravenționale în privința persoanelor fizice, agenților economici și companiilor de transport în legătură cu ignorarea interdicțiilor Comisiei pentru Situații Excepționale. De regulă, este vorba despre persoane care au încălcat regimul de carantină, localurile de alimentație publică care își continuă activitatea în pofida interdicției stricte, transportul de pasageri în care numărul de persoane în interiorul unității este mai mare decît cel admis.

Potrivit ministrului de Interne, Pavel Voicu, deocamdată MAI face față necesității de a patrula străzile, parcurile și alte locuri publice, însă oamenii legii lucrează la limita posibilităților, întrucât trebuie să îndeplinească și funcția de prevenire a infracțiunilor și de identificare a celor care le săvârșesc.

Informațiile au fost făcute publice de șeful statului, în urma unei întrevederi avute cu ministrul Voicu.

Citește și: COVID-19. Preot din Soroca, amendat cu 22.500 de lei pentru că a oficiat slujba de duminică

„În cazul în care aceste încălcări vor provoca infectarea oamenilor cu coronavirus, pe numele acestor cetățeni vor fi deschise dosare penale, iar în caz de deces al persoanei infectate, pedeapsa ar putea constitui până la 7 ani privațiune de libertate”, accentuează autoritățile.

Vezi și: COVID-19. Chicu: Avem semnale că populația, dar și preoții, se conformează tot mai mult cerințelor autorităților

„Am abordat problema privind controlul cetățenilor noștri care continuă să revină în Republica Moldova din străinătate. În special, a fost remarcat faptul că acești oameni își asumă angajamentul de a completa fișa epidemiologică în care sînt înregistrate datele personale, inclusiv adresa de domiciliu. Astfel, persoana care vine în Moldova, este obligată să se afle pe adresa indicată, unde va fi sub supravegherea medicilor timp de 14 zile. Au fost deja depistate 10 cazuri de încălcare a regimului de carantină și pe numele acestor persoane au fost deschise dosare contravenționale”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Republica Moldova: 32 de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Bilanțul s-a ridicat la 231

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X