Foto: a-tv.md

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat astăzi că primește tot mai des de la cetățeni fotografii cu condițiile din spitale. Ea spune că oamenii îi trimit imagini cu blocurilor sanitare, cu lenjeria de pat.

Dumbrăveanu a spus că subiectul condițiilor din instituțiile medicale din Republica Moldova este tot mai abordat de către cetățeni.

„Mulți mă apelează cu privire la condițiile din spitale, îmi trimit fotografii ale blocurilor sanitare, cu lenjeria de pat. Da, vreau să menționez că sistemul de asistență medicală este în starea în care cu adevărat este la momentul actual, așa cum au fost și prioritățile care au fost determinate pentru acest sistem anterior. Acum, acest sistem este pe prima linie și trebuie să asigure lupta cu COVID-19 și să contribuie la tratarea pacienților. Am menționat că am activat și spitalele raionale, care într-o perioadă au fost expuse riscului privind funcționarea și existența acestora. Astăzi ne dăm seama foarte bine seama cât este de necesar ca în fiecare raion să existe nu doar componenta de asistență medicală primară, dar și să existe aceste instituții spitalicești care în condițiile zilei de azi asigură actul medical”, a declarat ministra Sănătății.

În acest context, ministra Dumbrăveanu a îndemnat oamenii să nu mai blameze sistemul medical, spunând că „acest exercițiu prin care trecem urmează să determine care sunt prioritățile pe viitor”.

„Care sunt prioritățile? Eu consider că, acest exercițiu prin care trecem actualmente, această mobilizare a personalului medical și nu am să obosesc să remarc importanța angajaților din sistemul medical, ei urmează să determine prioritățile noastre din viitor. În condițiile date, să investim în sistem, să contribuim la motivarea adecvată personalului. Asistența medicală trebuie să reprezinte pentru noi o prioritate, astfel încât, să existe condiții de muncă adecvate, să existe posibilitate de a diagnostica cu echipamente performante și să nu realizăm acum mobilizare de resurse de prioritizare a respiratoarelor, a echipamentelor, unde le direcționăm. Să nu mai blamăm sistemul medical și să nu venim cu critici, dar să ne solidarizăm, să contribuim în mod direct fiecare dintre noi”, a conchis ministra Sănătății.

În Republica Moldova sunt în total 231 de cazuri confirmate, 13 dintre pacienți sunt în stare gravă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here