UE oferă Republicii Moldova asistență financiară și echipament medical pentru combaterea coronavirusului

Autor: , in COVID-19 / Populare / Social / 30 martie, 2020, 15:51

Comisia Europeană a decis să ofere circa 140 de milioane de euro țărilor Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova, pentru combaterea focarului de pandemie COVID-19. Uniunea Europeană a transmis deja Chișinăului seturi de protecție, cum ar fi mănuși și măști pentru persoanele vulnerabile și personal medical, precum și ventilatoare. Totodată, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 de milioane de euro pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei coronavirusului.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că UE vrea să răspundă nevoilor nu doar din sistemul medical, dar și celor din sectorul economic.

„Sunt momente foarte dificile nu numai pentru UE, dar și pentru țările partenere. Facem tot ce putem pentru a atenua impactul focarului de coronavirus asupra vieții umane și a mijloacelor de trai. Răspundem atât nevoilor imediate ale sistemelor de sănătate, cât și nevoilor pe termen lung pentru grupurile cele mai vulnerabile din societate și întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări”, a spus Olivér Várhelyi, conform site-ului oficial al Comisiei Europene.

La cererea țărilor partenere, Comisia va răspunde nevoilor imediate, sprijinind furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță.

Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și implementează 30 de milioane de euro pentru a se asigura că aceste livrări necesare vor fi cumpărate în comun și distribuite în mod eficient sistemelor de sănătate din cele șase țări în săptămânile următoare. În plus, fondurile vor sprijini administrațiile naționale de sănătate pentru a instrui personalul medical și de laborator și pentru a lua măsuri de sensibilizare pentru populația largă.

De asemenea, Comisia a pus la dispoziție mai mult de 11,3 milioane de euro pentru subvenții mici pentru organizațiile societății civile.

„Aceste fonduri răspund deja nevoilor imediate, prin „Mecanismul de răspuns rapid” regional, precum sprijinirea școlilor locale cu învățământ la distanță. Până în vară, și ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa „Programul de solidaritate al parteneriatului estic”, care va viza părțile cele mai afectate ale populațiilor prin sprijinul societății civile și, în special, subvenții pentru organizații locale mai mici”, conform sursei.

Atenuarea impactului socio-economic al focarului

Comisia lucrează în strânsă colaborare cu instituțiile financiare internaționale (IFI) și instituțiile de finanțare relevante din statele membre ale UE, ca ECHIPE EUROPE, oferind un răspuns european coordonat pentru economia reală, inclusiv IMM-urile, în special prin:

– Lansarea unui nou program de sprijin de 100 de milioane euro pentru a ajuta IMM-urile, inclusiv angajații independenți și alții să acceseze cu ușurință creditul și să își impulsioneze afacerile după criză;

– Facilitarea, simplificarea, accelerarea și consolidarea liniilor de credit și a subvențiilor existente în valoare de 200 milioane EUR pentru IMM-uri în monedă locală, inclusiv prin inițiativa sa EU4Business;

– În plus, în actuala criză, UE și-a mobilizat principalul instrument de risc, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (EFSD), în valoare totală de 1,55 miliarde de euro, cu 500 de milioane EUR disponibile pentru vecinătatea UE. Acest lucru va oferi rapid lichiditate în vecinătatea UE, inclusiv prin intermediul fondurilor de rulment, al finanțelor comerciale sau al serviciilor de creanță. Acest sprijin este pe lângă sprijinul în curs de asistență financiară macroeconomică în curs pentru parteneri, inclusiv Georgia, Moldova și Ucraina.

De asemenea, Comisia este pregătită să ofere asistență prin TAIEX, instrumentul peer to peer, folosind expertiza, experiența și exemple de bune practici din statele membre ale UE privind evaluarea schemei de reacție în caz de urgență și a sistemelor de sănătate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X