(VIDEO) Anunțul autorităților: Cât vor primi de la stat persoanele aflate în șomaj tehnic și ce întreprinderi vor fi scutite de impozite

Autor: , in Economic / Populare / 30 martie, 2020, 09:52

Persoanele aflate în șomaj tehnic din cauza stării de urgență cauzate de COVID-19 vor primi 70-80% din valoarea salariului pe care-l aveau. Totodată, întreprinderile care și-au sistat activitatea în această perioadă vor beneficia de o scutire de 100% pentru impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale și plata asigurării obligatorii medicale.

Anunțurile au fost făcute luni dimineața, în cadrul unei briefing de presă, de către președintele Igor Dodon.

Întreprinderile care și-au sistat activitatea

„Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Situații Excepționale (Horeca, comerțul, sălile ade agrement etc), la achitarea salariului pentru angajați, statului va restitui 100% impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale și plata asigurării obligatorii medicale. Aceste întreprinderi vor primi din partea statului practic 45%. Este contribuția statului pentru aceste întreprinderi afectate. Asta se va îmtâmpla la nivelul salariilor lunii februarie, iar lista angajaților de la data de 1 martie”, a anunțat Dodon.

„Pentru întreprinderile care și-au stopat activitatea, nefiind presate de decizia Comisiei Situații Excepționale (de textile, industria constructoare) vom compensa 60% din suma impozitelor respective”, a spus oficialul.

Șomajul tehnic

„Persoanele care intră în șomaj tehnic. Pentru persoanele care au dreptul să se adreseze oficiilor ANOFM, conform legii ei trebuie să aibă minim o activitate în ultimele nouă luni la această întreprindere pentru a putea solicita o recompensă de 70-80% din salariu. Pentru aceste persoane, care au dreptul, ținând cont de faptul că au fost angajate în ultimele nouă luni, noi am majorat de trei ori banii bugetați de stat”, a mai spus președintele.

„Pentru persoanele care nu au fost angajate în ultimele nouă luni, statul va garanta salariul minim pe economie, care la această etapă este de peste 2 mii 700 de lei”, a mai anunțat Dodon.

„Cred că acest suport pentru cetățenii R. Moldova este esențial din partea statului”, a mai declarat șeful statului.

Potrivit lui Dodon, aceste măsuri sunt valabile pentru perioada de urgență.

Suplimentar, autoritățile examinează posibilitatea aplicării de alte măsuri pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a sectorului real al economiei.

„Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate începând cu luna aprilie. Modificările vor fi elaborate la Guvern”, a adăugat președintele.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X