captură video

De mai bine de 20 de ani, oamenii din Republica Moldova și statul american Carolina de Nord au beneficiat de rezultatele unei colaborări speciale. De podurile peste Oceanul Atlantic, construite în această perioadă, au avut de câștigat oameni de pe ambele continente. La Chișinău a fost lansat un serial documentar despre rezultatele colaborării dintre cele două părți, fiind difuzat primul episod.

Parteneriatul a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral de intenții, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, ştiinţific, schimburilor academice, apărării și protecției civile, coordonării eforturilor umanitare ale diverselor instituții guvernamentale și organizații non-guvernamentale.

„Un element cheie a parteneriatului strategic dintre SUA și Republica Moldova este relația bună între oamenii din Carolina de Nord și R. Moldova. Pe parcursul ultimilor 20 de ani s-au creat parteneriate bune între școli, universități, biblioteci, între Armata Națională a R. Moldova și Garda Națională a Carolinei de Nord. Cred că asta reprezintă doar începutul acestei relații atât de bune. În viitor consider că parteneriatul se va consolida”, a declarat ambasadorul Statelor Unite în R. Moldova, Dereck Hogan.

La începuturi, parteneriatul se baza pe componenta militară, urmând ca în scurt timp să se extinde și pe dimensiunea civilă. Astfel, a fost creat Moldova World Children’s Fund – un fond de caritate pentru copiii din Republica Moldova, care a desfășurat numeroase proiecte sociale în localitățile moldovenești.

Această hartă arată localizarea proiectelor realizate de Moldova World Children’s Fund în R. Moldova
În Drochia, de exemplu, a fost construit un centru comunitar, iar în Zubrești – un azil

„Am putut să renovăm școli, spitale, biblioteci, stații de pompieri. Sunt niște exemple despre cum noi investim în consolidarea democrației și economiei în R. Moldova”, a mai declarat ambasadorul Dereck Hogan.

„Parteneriatul R. Moldova-Carolina de Nord a permis crearea unor relații durabile în domeniul apărării, protecţiei civile, mobilităţii academice, educaţiei, schimburilor profesionale, implementării proiectelor social-umanitare şi de acordare a asistenţei medicale. Totodată, se conturează noi oportunităţi de extindere a arealului de cooperare, în astfel de domenii precum ar fi agricultura şi industria alimentară, cooperarea comercial-economică şi investiţională, eficienţa energetică, telecomunicaţiile şi turismul, dezvoltarea regională, domeniul justiţiei, afacerilor interne, protecţiei mediului şi altele”, afirmă reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău.

Proiectul este realizat de Telefilm-Chişinău cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova. Iată primul episod al serialului documentar, care arată cum au fost puse bazele colaborării și câteva proiecte de care a beneficiat populația Republicii Moldova:

Amintim că săptămâna trecută statul Carolina de Nord a trimis Republicii Moldova o donație de consumabile medicale, în contextul pandemiei COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here