COVID-19. Scrisoare deschisă privind situația persoanelor fără adăpost: „Intervențiile puterii doar le înrăutățesc viața”

Autor: , in COVID-19 / Social / 31 martie, 2020, 16:47

Grupul de inițiativă Coliba Albastră a publicat o scrisoare deschisă în care cere autorităților să sprijine persoanele fără adăpost, în contextul în care, din cauza stării de urgență, cantinele sociale care le ofereau hrană s-au închis. Totodată, aceștia nu ar avea acces la apă potabilă și sunt alungați de carabinieri și amenințați cu amenzi pentru aflarea în spațiile publice.

Semnatarii scrisorii solicită de la autorități soluții și măsuri, implementarea cărora ar îmbunătăți situația persoanelor fără adăpost. În acest scop, scrisoarea a fost expediată Guvernului, Comisiei Situații Excepționale, Primăriei mun. Chișinău, Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate și Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarele solicitări:

Guvernul, Comisia Situații Excepționale

– Să țină cont de situația și necesitățile persoanelor fără adăpost atunci cînd adoptă măsuri și politici publice în contextul epidemiei COVID-19, și de felul în care aceste măsuri le pot afecta pe aceste persoane.

– Să-și revizuiască dispozițiile anterioare pentru a ține cont de situația și necesitățile specifice ale persoanelor fără adăpost. În special, să instituie excepții în cazul regulilor despre aflarea persoanelor în spațiile publice.

– Să asigure ajutoare de urgență sub formă de medicamente gratuite și alte servicii medicale necesare pentru persoanele fără adăpost infectate de toate tipurile de viroze sau care suferă de boli cronice în această perioadă.

Primăria municipiului Chișinău

– Întrucât la nivelul municipiului Chișinău există doar 100 de locuri de plasament pentru persoanele fără adăpost, solicităm primăriei extinderea capacității de găzduire temporară prin amenajarea centrelor temporare de găzduire cu sistem de triere și screening simptomatic.

– Să intervină rapid în vederea amplasării unor stații mobile de igienă în care persoanele fără adăpost ar putea face duș și și-ar spăla hainele.

– Mobilizarea unor instituții publice de alimentație (cantine ale instituțiilor publice municipale) pentru prepararea unor prînzuri calde pentru persoanele fără adăpost.

– Mobilizarea parcului de automobile de serviciu al instituțiilor publice pentru livrarea prînzurilor calde pentru persoanele fără adăpost dar și alte grupuri de persoane vulnerabile.

Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate

– Să elaboreze un plan de activități de prevenire și testare la COVID 19 în rîndurile populației persoanelor fără adăpost care reprezintă un grup de risc în situația actuală.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării

– Să dispună ca angajații organelor de poliție, trupelor de carabinieri și ai armatei să țină cont de situația persoanelor fără adăpost, să nu le alunge, amenințe sau hărțuiască cînd le întîlnesc în spațiile publice, să le acorde ajutor în cazuri de urgență.

„Intervențiile puterii le înrăutățesc și mai mult viața”

„În perioada pandemiei autoritățile au obligația să-i protejeze pe cei mai vulnerabili. Unul dintre cele mai vulnerabile grupuri din Republica Moldova sunt oamenii fără adăpost, cei care nu au casă ca să stea acasă.

La moment intervențiile puterii doar înrăutățesc și mai mult viața oamenilor fără adăpost. Cerem autorităților locale și centrale să țină cont de necesitățile persoanelor fără adăpost cînd instituie măsuri de siguranță publică și să intervină urgent pentru a le proteja, oferind servicii de primă necesitate”, se arată în scrisoarea publică.

„Statisticile în privința numărului persoanelor fără adăpost în mun. Chișinău variază. Cele mai optimiste evaluări indică un număr de cîteva sute de persoane iar cifrele mai pesimiste indică un număr de aproape 3 mii de persoane”, se mai arată în scrisoare.

Potrivit grupului de inițiativă, în plină pandemie aceste persoane sînt lipsite de hrană, posibilitate de muncă și îngrijire medicală.

„Cantinele sociale care ofereau anterior hrană persoanelor fără adăpost s-au închis. Spațiile publice – parcuri, scuaruri – în care aceste persoane își cîștigau o mică existență (de exemplu prin pescuit) și unde puteau să înnopteze – sînt acum patrulate și închise. Micile „afaceri” – comerțul cu carton, sticlă și altele, munca ocazională la șantierele de construcții – nu mai sînt disponibile. Oamenii străzii nu pot supraviețui cînd orașul e blocat și cînd orășenii se închid în case și se izolează de oraș.

Tot din cauza măsurilor impuse prin situația de urgență, în special a carantinei, aceștia nu au acces la apă potabilă și facilități de duș pentru spălat. Blocarea spațiilor publice – scuaruri, parcuri – și interzicerea aflării persoanelor în aceste spații afectează și mai mult persoanele fără adăpost. Grupurile de carabinieri și polițiști care patrulează aceste spații efectiv îi alungă pe cei care nu au adăpost, fără a face nicio diferență dintre situația lor și cea a oamenilor care se află în spațiile publice în scop recreativ. Mai mult, forțele de ordine îi amenință pe oamenii străzii cu amenzi de zeci de mii de lei. Acesta este un caz exemplar de discriminare indirectă a persoanelor fără adăpost – cînd o măsură aparent neutră de fapt afectează disproporționat drepturile unei anumite categorii de populație”, spun semnatarii mesajului.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X