De ce spitalul este amenajat la Moldexpo și nu la Arena Chișinău? Candu: Nu mișcă un deget dacă nu stă interesul financiar

Autor: , in COVID-19 / Politic / Social / 31 martie, 2020, 17:20

Președintele grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, este de părere că centrul de triere a pacienților aduși cu suspecție la COVID-19 ar fi trebuit să fie amenajat la Arena Chișinău, dar nu la Moldexpo. El spune că condițiile la Arena Chișinău sunt de calitate mult mai înaltă.

Potrivit lui Candu, se ascund anumite interese în spatele deciziei de a fi amplasat acest spital anume la Moldexpo.

„De ce guvernanții amenajează un spital de campanie la Moldexpo și nu la Arena Chișinău? Ce interese stau la mijloc? Deja ne-au obișnuit că nu mișcă un deget dacă nu stă interesul financiar al cuiva personal la mijloc (…) De ce să-i duci pe cei posibil infectați în mijlocul orașului? În alte țări, aceste spitale de campanii au fost amenajate în afara orașelor!”, este declarația făcută de Candu.

Condițiile de la Arena Chișinău

„Arena Chișinău are un spațiu de 8.000 m2, unde pot fi amenajate peste 1.000 de paturi, pentru plasarea bolnavilor suspectați de covid-19. În plus la asta sunt: zeci de toalete și dușuri, inclusiv accesibile pentru invalizi; lifturi; spații de lucru separate pentru medici; spații de cazare și recreere pentru lucrătorii medicali; bucătării și cafeterii; birouri. Totul este nou, neutilizat și amenajat confortabil! Cu sistem de ventilare performant. Sunt peste 1.000 de locuri de parcare, este în afara orașului, izolată. Clădirea și locația este net superioară celei propusă de autorități”, este descriere făcută de Candu.

Centrul Expozițional Moldexpo

„La Moldexpo sunt doar 5.000 de m2 spațiu total, unde pot fi amenajate maximum 700 de paturi. Acest număr este însă exagerat, fiindcă nu au fost luate în calcul organizarea spațiilor de primire, de amenajare a echipamentelor, medicamentelor, spațiu pentru lucrătorii medicali etc. De asemenea, acolo sunt doar câteva toalete, nu există dușuri, iar sistemul de ventilare este învechit. Parcarea poate găzdui doar 300 de mașini, cu posibilitatea mare de creare a ambuteiajelor în zonă. Centrul se află într-o zonă rezidențială, cu mii de case și apartamente în preajmă. Mai mult, nimeni nu a exclus cu fermitate posibilitate de transmitere a infecției prin aer”, este analiza comparativă făcută de Andrian Candu.

De asemenea, deputatul fracțiunii PAS, Dumitru Alaiba, îndeamnă membrii Comisiei Situații Excepționale să amenajeze centrul de triere pe teritoriul Arenei Chișinău, dar nu la Moldexpo.

La acest subiect: „Nu vă fie rușine”. Alaiba îndeamnă autoritățile să amplaseze spitalul pe teritoriul Arenei Chișinău, dar nu la Moldexpo

Anunțul despre amenajarea acestui centru de triere a fost făcut de către Chicu, la data de 29 martie curent.

„Până miercuri va fi desfășurat acest spital. Acolo vor fi 700 de locuri, avem 5.000 de de metri pătrați, conform normativului de 7-8 metri pătrați per om. Sunt condiții de a asigura intimitatea, elemente care separă pacienții, este sistem de ventilare. Spațiul corespunde cerințelor pentru amplasarea unui „spital de câmp” așa să-i spunem, dar el va fi posibil de amplasat sub acoperiș normal. Până miercuri seara, maximum joi, această unitate medicală va fi desfășurată”, a declarat anterior Chicu.

Citește și: Chicu: Un spital cu 700 de paturi pentru bolnavii de COVID-19 va fi amplasat la Moldexpo

Dodon a anunțat că, acest centru de triere amenajat la Moldexpo va fi utilizat pentru cetățenii din zona de centru a Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X