Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, este de părere că, în timp ce toată lumea luptă cu pandemia COVID-19, Rusia și China adună capital politic.

Parlamentarul susține că activizarea bruscă a Chinei și Rusiei pe frontul acțiunilor COVID-19 are o greutate geopolitică greu de subestimat. Munteanu exemplifică că Federația Rusă a cerut de curând liderilor G20 ridicarea sancțiunilor impuse ca urmare a războiului din Ucraina, iar China oferă Italiei ajutor medical mai mult simbolic.

„Zilele trecute, Rusia a cerut din nou liderilor G20 ridicarea sancțiunilor impuse ca urmare a războiului din Ucraina, repunând ”în drepturi” comerțul cu Rusia, dar fără a repara prejudiciile anexărilor teritoriale. La rândul său, China, țara care a generat dezastrul epidemiologic, folosește pandemia pentru a-și extinde influența politică asupra unor regiuni mai direct afectate de criza sanitară din ultimele luni. Activizarea bruscă a Chinei și Rusiei pe frontul acțiunilor COVID-19 are o greutate geopolitică greu de subestimat. Rusia a oferit Italiei mai multe vehicule militare și 100 medici virusologi (militari). 80% din materialul sanitar trimis de Rusia era inutil pentru Coronavirus, iar medicii ruși s-au dovedit a fi echipați ne-corespunzător, motiv pt care s-au molipsit chiar ei. La Stampa a descoperit că medicii sunt ofițeri în arme chimice, biologice și nucleare din armata rusă și nicidecum medici, echipați să lupte într-o criză umanitară de epidemie. Susținerea Chinei pentru Italia a inclus 12 avioane de transport cu 31 tone de echipament, dar numai 40 ventilatoare. În condițiile în care China deține 50% asupra ventilatoarelor și măștilor de protecție medicală pe plan global, gestul este mai mult decât simbolic pentru un stat ca Italia în care numărul celor infectați depășește 100.000, iar numărul celor decedați trece de 11.600”, susține Igor Munteanu.

Deputatul mai spune că, criza este folosită de China și Rusia ca o mare oportunitate, iar ajutorul Rusiei pentruu Italia este imposibil de comparat cu asistența de urgență de circa 750 miliarde de euro de la ECB pentru echipament medical și măsuri de tratament și prevenire.

„Mediatic, Rusia deja jubilează o mare victorie de soft-power, folosindu-se de fixația politicii externe italiene pe un ”rapprochment” cu Rusia, promovat activ în toate structurile UE și în NATO”, opinează deputatul.

Munteanu amintește și faptul că, China a donat materiale sanitare în valoare de 49,325 de dolari Spaniei, „cu multă fanfară și cu o garnitură de tren care a transportat 17 zile donația pe cale ferată (Silk Road), fără a menționa că între timp Spania a cumpărat echipament și materiale sanitare din China în valoare de 473 milioane de euro, iar 1,3 milioane din măștile cumpărate de Olanda din China s-au dovedit a fi defecte”.

„În timp ce China își dorește să facă comerț, dar să fie văzută ca un ”izbăvitor” de statele cele mai afectate de pandemie, Rusia ar vrea să fie văzută ca alternativă de securitate la sistemul de solidaritate colectivă ale UE și NATO, expediindu-și militarii săi la Bergamo, ca o misiune de testare și comunicare activă”, mai spune deputatul Igor Munteanu.

Cât privește, locul Republicii Moldova în acest peisaj, parlamentarul spune că țara noastră se află „undeva între aceste 2 cutii primite de către Ministrul Sănătății, care apostrofase chiar în ajunul acestui eveniment spitalele private pentru calitatea îndoielnică a unor teste rapide, problemele grave reale cu care se confruntă populația din Republica Moldova și modul haotic în care-și face treaba Comisia pentru Situații Excepționale, pe un drum hopuros, cu vizibilitate extrem de redusă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here