PAS solicită Guvernului să stabilească reguli clare cu privire la procesul de repatriere a moldovenilor din diaspora

Autor: , in Social / 31 martie, 2020, 13:53

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) condamnă modul în care au fost tratați cei 220 moldoveni blocați la Aeroportul Charles de Gaulle din Paris și solicită Guvernului să stabilească reguli clare cu privire la procesul de repatriere a conaționalilor noștri din diasporă.

Reacția formațiunii politice vine după ce peste 200 de cetățeni moldoveni au rămas blocați aproape 24 de ore în ziua de 30 martie pe aeroportul din Paris, odată ce zborul care urma să ajungă la Chișinău nu a mai avut loc, din cauza „lipsei de acțiune a autorităților și a neglijenței unui grup de interese care vrea să se îmbogățească pe seama acestei crize”.

În context, reprezentanții PAS solicită Guvernului și consulatelor să dea dovadă de transparență maximă în procesul de organizare a curselor charter, să ofere o descriere clară a pașilor care trebuie urmați, începând cu procedura de înregistrare pe listă, procedura de cumpărare a biletelor și până la plasarea în carantină a celor care ajung acasă.

„În același timp, este imperativ necesar ca Guvernul să crească numărul curselor charter, pentru a face față cererii, dar și să mărească capacitățile consulatelor de a procesa solicitările cetățenilor. Atenționăm că anume din cauza lipsei de informație și a confuziei, cei cu interese economice și politice meschine pot profita de această criză. Pe această cale, îndemnăm cetățenii moldoveni din diaspora care vor să ajungă acasă să se informeze doar din surse oficiale. Formularul oficial de înregistrare pentru curse și datele de contact ale ambasadelor și consulatelor noastre din diaspora pot fi accesate pe site-ul special creat de PAS: http://covid19info.md/diaspora/”, se arată într-un comunicat remis de PAS.

220 de moldoveni care urmau să ajungă acasă cu o cursă charter au rămas blocați ieri, 30 martie, într-un aeroport din Franța. Cursa charter cu care trebuiau să ajungă în Republica Moldova a anulat zborurile și i-a anunțat pe pasageri despre aceasta cu doar 2 ore înainte de decolare. Unii dintre moldoveni au menționat că au fost cazați și hrăniți de către franceci, acuzând Guvernul de la Chișinău de lipsă de acțiuni.

Comentând acest caz, prim-ministrul Ion Chicu a atenționat oamenii să manifeste maximă atenție atunci când procură bilete pentru cursele charter. Potrivit lui Chicu, biletele nu trebuie procurate înainte ca zborurile respective să fie autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Amintim că, șeful statului anunța că pentru revenirea acasă a moldovenilor din diasporă vor fi organizate zilnic câte 3-4 curse charter. Totuși, pentru următoarele 5 zile Autoritatea Aeronautică anunța că sunt preconizate doar cinci ruse charter, în timp ce premierul Chicu a declarat că vor fi operate 6 zboruri.

Air Service Liege, din 31 martie, Londra – Chișinău – Antwerpen;

Air Moldova, din 31 martie, Chișinău – Paris (CDG) – Chișinău;

Air Moldova, din 2 aprilie, Chișinău – Paris (CDG) – Chișinău;

Flyone, din 3 aprilie, Chișinău – Praga – Chișinău;

Air Moldova, din 4 aprilie, Chișinău – Londra (Stansted) – Chișinău;

Flyone, din 5 aprilie, Chișinău – Verona – Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *