(VIDEO) „E o utopie”. Un agent economic susține că măsurile economice anunțate de autorități nu-i ajută la nimic

Autor: , in Economic / 31 martie, 2020, 11:32

Măsurile de susținere a agenților economici, anunțate luni dimineața de președintele Igor Dodon, nu sunt de folos. Cel puțin asta susține patroana a două magazine de rame din Chișinău. Potrivit acesteia, compania sa oricum va trebui să achite integral salariile celor 20 de angajați, chiar dacă statul promite returnarea impozitelor și a taxelor aferente acestor salarii. Femeia spune că în situația actuală de criză, magazinele sale nu produc vânzări și nu are de unde să achite salariile angajaților.

Potrivit ei, saloanele companiei rămân închise pentru a treia săptămână, timp în care au fost făcute câteva încercări de a livra produse clienților.

„Situația este frumoasă, cu foarte multe ghilimele și din mai multe considerente. Avem 20 de angajați. Am ascultat discursul domnului Dodon și ne-am gândul la proverbul „Salvarea naufragiaților e treaba naufragiaților” (trad. din rusă). Ceea ce a propus domnul Dodon e să achităm salarii integrale angajaților noștri, iar statul să ne restituie impozitele și taxele aferente acestor salarii, ceea ce reprezintă un ajutor din partea statului. Bineînțeles, acest lucru este o utopie, cel puțin în viziunea noastră, din simpul considerent că noi nu avem vânzări și nu avem de unde să achităm aceste salarii. Din acest motiv, nu avem nici cum să așteptăm recuperarea acestor taxe de la stat.

Apropo, cuvântul „recuperare” sună foarte straniu în acest caz, pentru că cei care au avut situații în care trebuiau să-și recupereze TVA-ul sau alte impozite achitate în avans, știu foarte bine cum e să-ți recuperezi banii de la stat”, a spus ea.

În această situație, spune femeia, companiile se vor orienta spre vânzările online.

Amintim că luni dimineața șeful statului a anunțat o serie de măsuri economice pentru această perioadă de criză determinată de răspândirea infecției COVID-19.

Astfel, persoanele aflate în șomaj tehnic din cauza stării de urgență cauzate de COVID-19 vor primi 70-80% din valoarea salariului pe care-l aveau. Totodată, întreprinderile care și-au sistat activitatea în această perioadă vor beneficia de o scutire de 100% pentru impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale și plata asigurării obligatorii medicale. Mai multe detalii – aici.

De altfel, și reprezentanți ai opoziției au criticat măsurile anunțate de Dodon. Potrivit vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, această formă de susținere este „cea mai nereușită, ineficientă și ireală”.

„În aceste condiţii reiese limpede că întreprinderile oricum sunt obligate SĂ ACHITE aceste salarii. O simplă întrebare logică: DE UNDE BANII?”, se întreabă acesta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X